Nieuws

Koop geen sketchy Android TV Box, dit is waarom

Android TV Box malware
© Unsplash
Volgens Linus Tech Tips zijn sommige streaming boxes met ‘Android TV’ gevaarlijk om te gebruiken. Ze zouden namelijk voorzien zijn van malware. Hier moet je op letten.

Het verhaal rondom de gevaarlijke Android TV-streamingapparaten doet al even de ronde. In januari rapporteerde Bleeping Computer dat verschillende op Amazon verkochte Android TV-boxes voorzien waren van malware. Maanden later lijkt de situatie er weinig anders bij te liggen. Amazon, AliExpress en andere grote e-commerce-platformen zijn de apparaten blijven verkopen, meldt YouTuber Linus Sebastian.

Sebastian nam deze week meerdere van zulke streamingapparaten onder de loop. De conclusie is weinig verrassend: alle geteste Android TV Box-streamers bevatten het framework van de malware. Dat wil niet per se zeggen dat de malware ook actief is. Bij ten minste één box wist de Linus Tech Tips-redactie te achterhalen dat er regelmatig data uitgewisseld werd met een locatie in China. Voor de andere geteste boxes geldt dat ze wellicht nu niet actief zijn, maar dat dit wel weer geactiveerd zou kunnen worden.

Uitgelicht artikel MSI Canada Cyberaanval treft MSI, hackersgroep vraagt 4 miljoen dollar

Beveiligingsonderzoeker Daniel Milisic achterhaalde in januari dat het vermoedelijk gaat om een vorm van malware die lijkt op ‘CopyCat’. Onderzoekers van Check Point ontdekten die Android Malware in 2017. Kwaadwillenden konden hiermee advertenties toevoegen in legitieme apps. Ook installeert en activeert de malware frauduleuze apps om vervolgens met de getoonde advertenties geld te verdienen. Die specifieke malware is overigens al een tijdje uit de running: enkel apparaten op Android 5.0 en lager werden getroffen.

Android, geen Android TV

Daar houden de problemen echter niet op. Sebastian omschrijft in de video dat de Android TV Box-apparaten meestal niet worden geüpdatet. De apparaten zijn hierdoor (in de toekomst) kwetsbaar voor nieuwe beveiligingslekken in Android. Zelfs als je dan een schone Android TV Box aanschafte, die dus geen actieve malwareprocessen draait, kunnen kwaadwillenden het apparaat later alsnog aanvallen.

Ook merkt de YouTuber op dat de specificatielijst niet bijster correct is. Meerdere apparaten zouden 4K-video’s moeten kunnen afspelen, maar blijven steken op 720p. Bovendien kwamen ze vaak met minder werkgeheugen dan geadverteerd.

Goed om te weten tot slot is dat de apparaten in werkelijkheid niet op Android TV of Google TV bleken te draaien. Ze maakten elk gebruik van een aangepaste versie van Android op een box voor televisies. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van een Android TV Box. Voor de getrainde ogen is het relatief makkelijk om neppers te herkennen. Hieronder zie je hoe de Android TV en Google TV-schillen er in werkelijkheid uit horen te zien.

Wat zijn dan wel aanraders?

Uiteraard gelden bovenstaande problemen niet voor alle Android TV-streamingapparaten. Hieronder vind je een drietal Android TV-boxes die wij kunnen aanraden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business