Nieuws

Samsung bevestigt terugkeer Exynos-chips op vlaggenschepen

Samsung Exynos
Samsung wil dat zijn Exynos-chipsets weer gebruikt worden in Galaxy-vlaggenschepen. Eerder sloot het bedrijf nog een exclusiviteitsovereenkomst met Qualcomm.

Markant is dat de uitspraak niet afkomstig is van Samsungs MX (Mobile Experience) afdeling, maar juist werd gedaan door de zogenaamde System LSI-afdeling. Die afdeling is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exynos-chipsets en werd met de Galaxy S23 buiten spel gezet. Die telefoon wordt namelijk enkel geleverd met Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 2 ‘For Galaxy’-chipsets. Een jaar eerder, met de Galaxy S22-serie, leverde Exynos nog chipsets voor onder andere de Europese varianten.

Exclusiviteit voor Qualcomm-chips

Als het aan de Samsung System SLI-afdeling ligt, komt er komend jaar al een einde aan Qualcomm’s exclusiviteit op Galaxy-vlaggenschepen. “De divisie MX (Mobile Experience) is een belangrijke klant en heeft tot doel zaken te ontwikkelen met een productassortiment dat kan worden toegepast op alle segmenten van de Galaxy-serie. We zijn ook bezig met herintreding (van Exynos chips, nvdr.)”, liet een LSI-topman deze week vallen bij de toelichting van Samsungs kwartaalcijfers.

Exynos 2400

Met dat antwoord gaf de topman antwoord of de vraag of Samsung met de Galaxy S24 weer wenst over te stappen naar Exynos-processoren. Dat gerucht dook begin april op, nadat eerder uitlekte dat Samsung Exynos-chips wil gebruiken voor de betaalbare Galaxy S23 FE. Concreet zou Samsung op de Galaxy S24 de Exynos 2400-chipset willen gebruiken. Onderhuids bevat de chipset één snelle Cortex-X4 rekenkern, vijf vlotte Cortex-A720-rekenkernen en vier energiezuinige Cortex-A520-rekenkernen. Daarmee zou het de eerste mobiele ARM-chipset zijn met tien cpu-rekenkernen.

Details over de terugkeer blijven voorlopig vaag. Wel voegt de uitspraak van de topman credibiliteit toe aan eerdere geruchten. Het zou wel opvallend zijn als de exclusiviteitsdeal met Qualcomm al na één generatie Snapdragon-chips ten einde komt. Mogelijk geldt de terugkeer alleen voor een select deel van Samsungs markten. Dat gold eerder ook al voor de Exynos-toestellen, die enkel in Europa, Afrika, Zuidwest-Azië en het Midden-Oosten werden aangeboden.

exynosmobielqualcommsamsungsamsung galaxy s24

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen