Maakt Exynos een terugkeer op de Galaxy S24?

Samsung Galaxy S24
© Unsplash
Samsung plant mogelijk een terugkeer van Exynos-chipsets naar Galaxy-toestellen vanaf de Galaxy S24. In hoeverre moeten we dit gerucht serieus nemen?

Als het aan de Koreaanse zakenkrant Maekyung ligt keren Exynos-chipsets volgend jaar terug in de Galaxy S-reeks. Concreet zou Samsung in bepaalde markten Galaxy S24-toestellen willen uitbrengen met Exynos-chips. De krant noemt de naam ‘Exynos 2400’, maar vermeldt geen verdere details van de processor. In de markt waar Samsung die Galaxy S24-versies uitbrengt, wil Samsung het aandeel van Exynos-processoren in smartphones verhogen, stelt de krant.

Open de bak met zout

Welke markten mogelijk te maken krijgen met de Exynos-versies van de Galaxy S24 laat de krant ook buiten beschouwing. Eerder bracht Samsung zijn Exynos-modellen onder andere in Europa, Afrika en Zuid-Oost Azië op de markt. Met de Galaxy S23-serie kwam er begin dit jaar (eindelijk) een einde aan dat onderscheid. Alle Galaxy S23-versies draaien nu op de Snapdragon 8 Gen 2 ‘For Galaxy’.

Die breuk met het verleden maakt deel uit van een deal met Qualcomm. Qualcomm’s CEO, Cristiano Amon, kondigde de meerjarige exclusiviteitsdeal aan tijdens een vergadering met aandeelhouders. De deal geldt voor Galaxy smartphones en tablets, maar ook voor AR-toepassingen en meer. Gezien deze deal pas in 2023 is beginnen lopen, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat Samsung komend jaar de weg naar de Exynos-reeks terugvindt.

Neem het gerucht rond de terugkeer van Exynos-chipsets in de Galaxy S24 daarom met een korrel zout. Dat Samsung werkt aan een Exynos 2400-chipset is wel goed mogelijk. Google gebruikt high-end Exynos-processoren als de Exynos 2200 (Pixel 7) als basis voor zijn Tensor-processoren.

Terug op de Galaxy S23 FE

Samsungs Galaxy S23 FE is mogelijk wel een uitzondering op de deal met Qualcomm. Deze week raakte bekend dat de Fan Edition-smartphone aangedreven zou worden door de Exynos 2200. Die chipset verscheen verleden jaar al in de Galaxy S22-serie, en keert mogelijk dus terug op de S23 FE. Neem ook dit gerucht echter met een korrel zout. Samsung heeft geen van de details bevestigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business