Nieuws

Intel verandert naamgeving van processors

Intel
Over hoe de nieuwe CPU’s van Intel precies gaan heten is niet echt duidelijk. Wel weten we dat in die naam geen letter ‘i’ meer zal voorkomen.

Intel hanteert al jaren een specifieke nomenclatuur voor zijn processors. CPU’s binnen dezelfde generatie krijgen om te beginnen een i-cijfer: dit geeft aan hoe de prestaties van processors onderling verschillen. Welke is de meest krachtige en welke is trager?

Verder kan je er bij het aanschaffen van een Intel-processor vanuit gaan dat een processor met een hoger cijfer de meest sterke is. Zo is de i7-13700HX sterker dan de i7-13650HX, maar minder sterk dan de i7-13850HX. De eerste cijfers na de liggende streep geven momenteel het generatienummer van de processor aan – in dit geval een Core i7-CPU van de dertiende generatie. Het laatste cijfer (650, 700 of 850) geeft dan weer aan om welke variant van de CPU het precies gaat.

Van ‘i’ naar ‘Ultra’

Een deel van die naamgeving gaat binnenkort echter op de schop. Dat wordt al langer gefluisterd, maar werd onlangs bevestigd door Bernard Fernandes, director of global communications bij Intel, via Twitter. Meerbepaald zal de letter ‘i’ uit de processornaam verdwijnen en vervangen worden door de benaming ‘Ultra’. Niet dat de nieuwe Meteor Lake-processoren, die eind dit jaar verschijnen, zulk een groot verschil in rekenkracht neer zullen zetten. Alles wijst richting een stapgsgewijze evolutie wat betreft de snelheid van de processoren.

Het is goed mogelijk dat het ultra-adjectief specifieke eigenschappen van een processor zal aangeven – en dat er dus ook processoren zonder ‘Ultra’ in de naam verschijnen. Daar is echter geen bewijs van. De kans is dan ook groot dat de ‘Ultra’ aanwezig is omwille van het handelsmerk op de processornamen. Ook de ‘i’, die we tot nu toe steeds zagen terugkeren, heeft strikt genomen geen betekenis. De letter stelt Intel wel in staat om hun productnamen als handelsmerk te registreren: een cijfercombinatie als 13850 valt op zich niet te registreren – met een extra letter of woord ervoor kan het dan weer wel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business