Windows-update sloopt Chrome als standaardbrowser-knop

Google Chrome
© Google
Na een recente Windows-update is de knop om Google Chrome met één klik als standaardbrowser in te stellen defect.

Concreet ontstaat de bug na de recente Patch Tuesday-update (KB5025221) voor Windows 11. Na die update werkt de knop om Google Chrome als standaardbrowser in te stellen niet meer. Volgens TechRadar wijst de knop in Chrome simpelweg nu naar lijst met alle Windows-programma’s. Wat de gebroken snelkoppeling heeft veroorzaakt is niet gekend. Wel lijkt het probleem ook te spelen voor sommige Edge-gebruikers.

Google voegde de knop om Chrome met één klik als standaardbrowser in te stellen ongeveer acht maanden geleden toe aan de Windows-versie. Sindsdien hoeven gebruikers niet zelf aan knoppen in het instellingen-menu te draaien om de standaardbrowser aan te passen. Althans, dat was zo tot de Patch Tuesday-updates van april. Nu moeten gebruikers dus zelf via het instellingen-menu de optie aanpassen. Het verwijderen van de Patch Tuesday-update lijkt het probleem meteen op te lossen.

Gebruikers van Enterprise-versies lossen daar ook een ander probleem mee op. Zij worden na het installeren van de patches geconfronteerd met een instellingen-menu dat zich herhaaldelijk opent bij het openen van de Chrome-browser als die browser als standaard ingesteld staat. Staat Edge als standaard ingesteld dan lijkt de bug zich niet tevoorschijn te toveren.

Oorzaak van het probleem

Voorlopig blijft het gissen naar de oorzaak van het probleem. Het lijkt er alvast op dat Chromium-browsers getroffen worden door de bug. Zowel Edge als Chrome-gebruikers melden dat de knop de gewenste browser niet altijd als standaardbrowser instelt. Overigens worden enkel degenen die een nieuwe installatie van Chrome maken getroffen door de bug. Eenmaal de webbrowser als standaard staat ingesteld, blijft dit ook zo.

Uitgelicht artikel hangslot HTTPS-hangslot verdwijnt uit Google Chrome

Een mogelijke oorzaak zou gevonden kunnen worden in het URI-systeem van Windows. Apps kunnen via dit systeem linken naar een betreffend tabblad in het instellingen-menu en zodoende ook acties uitvoeren. Microsoft gaf eerder dit jaar te kennen dit URI-systeem te verversen en het makkelijker te willen maken voor apps om naar standaard-apps instellingen te linken. Of de Patch Tuesday-updates al enkele van die wijzigingen bevatten is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business