Nieuws

HTTPS-hangslot verdwijnt uit Google Chrome

hangslot
Inmiddels is iedereen bekend met het groene (of rode) hangslotje in Google Chrome. Nu haalt Google het icoontje weg.

Wanneer Google Chrome een veilige HTTPS-verbinding met een website maakt, laat die dat de gebruiker weten met een groen hangslot. Naar verloop van tijd werden er echter meer en meer functies onder het slotje gestoken: naast informatie over het type verbinding, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je microfoontoegang in- of uit te schakelen. Nu iedereen weet waarvoor het groene hangslotje staat, kiest Google ervoor om het te verwijderen.

Het hangslot-icoontje zal vervangen worden door een ‘tune’-icoon: een icoontje met verschillende sliders dat vandaag gebruikt wordt om instellingen mee aan te duiden. Opmerkelijk genoeg sleutelt Google voor het icoontje aan de huisstijl: het Material You-tune-icoon wordt namelijk niet gebruikt. In plaats daarvan neemt Google een meer gestileerde en versimpelde versie van het icoontje in gebruik.

Het toekomstige tune-icoon voor Google Chrome.

De keuze is des te meer opmerkelijk, omdat het icoontje niet naar iets uit het dagelijkse leven verwijst. Ons doet het nieuwe icoontje eerder denken aan een aan-/uit-schakelaar, een gestileerde afbeelding van het sterrenbeeld ‘vissen’ – veel gebruikers zien ook minder koosjere zaken in het nieuwe icoontje.  

HTTPS is overal

Aanvankelijk moest het groene hangslotje vooral de aandacht trekken op de voordelen van een veilige HTTPS-verbinding. Vandaag de dag wordt HTTPS echter niet meer als de meest veilige verbinding gezien – en is de standaard zo goed als overal te vinden. Het securityteam van Google haalt aan dat veel phishingsites inmiddels ook gebruikmaken van die HTTPS-standaard. Het groene slotje zou gebruikers dus een vals gevoel van veiligheid gegeven hebben.

Hoewel iedereen het groene hangslotje inmiddels kent, kijkt er amper iemand naar om. Een studie van 16 jaar geleden trekt die conclusie: veel gebruikers negeren de HTTPS-indicator zelfs volledig. Chrome zal wel nog laten merken wanneer je een onveilige verbinding gebruikt – maar die melding zal dus niet meer achter een gekleurd hangslot zitten.

Omschakeling maken

Het nieuwe icoontje staat klaar om in Chrome 117 naar het grote publiek te trekken. Die versie zou in september 2023 moeten uitkomen. Gebruikers die op de Canary-release van de Google-browser zitten, kunnen daarvoor een flag instellen via  chrome://flags#chrome-refresh-2023.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business