Nieuws

Meta verkoopt Giphy aan Shutterstock met flink verlies

Giphy
Giphy, een populaire app om bewegende GIF-beelden te versturen, verandert van eigenaar. Meta verkoopt het platform nu aan Shutterstock.

Je gesprekken opleuken met bewegende GIF-beelden: haast iedereen doet het. Vaak wordt daar Giphy voor gebruikt, een app die een GIF-toetsenbord aan het systeem toevoegt. Meta kocht het platform eind 2021 en betaalde er toen $400 miljoen (€371 miljoen) voor. Het programma werd meteen geïntegreerd in alle platformen: Facebook, Instagram en WhatsApp.

Nu doet het Facebook-moederbedrijf de GIF-dienst opnieuw van de hand – en dat met een serieus verlies. Meta heeft een deal gesloten met stockfotoplatform Shutterstock, dat de bewegende beelden en stickers van Giphy aan zijn catalogus zal toevoegen. Daarvoor betaalt het bedrijf zo’n $53 miljoen (€49 miljoen) – heel wat minder dan wat Meta eind 2021 neertelde.

Niet dat Meta veel keuze gelaten werd. Kort nadat Meta Giphy verwierf, startte de privacywaakhond van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek naar de overname. De socialemediagigant kreeg een boete van $69,6 miljoen (€64,8 miljoen) te slikken omdat het vooraf geen goedkeuring bij de waakhond zocht. Enkele maanden later kreeg het bedrijf te horen dat die goedkeuring er niet zou komen. Meta werd geen andere keuze gelaten dan het bedrijf weer te verkopen.

GIF’s en stickers op Shutterstock

Dus verkoopt de Facebook-moeder het platform nu, met verlies, aan Shutterstock. Toch zou er voor gebruikers van Meta-diensten en Giphy niet te veel mogen veranderen. Onderdeel van de deal is dat de dienst blijft werken voor Facebook, Instagram en WhatsApp. Wie gebruikmaakt van Shutterstock ziet wel het een en ander veranderen: er zullen namelijk naast de reguliere afbeeldingen binnenkort namelijk ook stickers en GIF’s aangeboden worden.

Uitgelicht artikel Meta Meta ontwikkelt een Twitter-concurrent en die verschijnt sneller dan gedacht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business