Nieuws

Amazon haalt Appstore weg uit China

Amazon
© Unsplash / Christian Wiediger
Amazon haalt zijn Appstore, beschikbaar via de Fire-tablets van het merk, weg uit China wegens een gebrek aan succes.

Wie een Amazon Fire-tablet in huis heeft, heeft ongetwijfeld al met de appwinkel van Amazon te maken gehad. De Amazon Appstore, zoals de appbibliotheek heet, is enkel beschikbaar op die specifieke apparaten van het eigen merk.

Echt populair zijn die tablets, die een aangepaste versie van het Android-besturingssyteem draaien, echter niet: Amazon verkoopt er zo’n 16 miljoen per jaar. Daarmee heeft de technologiegigant volgens een analyse van IDC amper 10% van de volledige tabletmarkt in handen. Die cijfers verschillen bovendien naargelang welke markt in het oog gehouden wordt: in China heeft het merk bijvoorbeeld nog minder voeten aan de grond. Een situatie die Amazon er nu toe noopt om zijn Appstore voor China te sluiten.

In een aankondiging zegt Amazon dat de winkel voor mobiele apps en games stopgezet wordt, maar dat dit geen invloed heeft op andere activiteiten van Amazon in China. Amazon Overseas Shopping, Global Selling en Amazon.cn, de Chinese website van de onlineretailer, blijven allemaal beschikbaar.

Amazon Appstore stopt met werken op 17 juli, dat kregen Chinese gebruikers te horen via een mail. Gek genoeg blijkt uit diezelfde mail dat de appwinkel wel nog toegankelijk zal zijn voor wie een Windows-computer gebruikt. Het Windows-subsysteem voor Android haalt namelijk apps uit de winkel van Amazon. Op die manier kunnen Chinese klanten alsnog gebruik maken van de webwinkel, al heeft wie enkel een Fire-tablet heeft daar niet veel aan.

Amazon lijkt al langer terug te trekken uit China. Vorig jaar haalde de technologiegigant zijn Kindle E-readers nog weg uit China. Amazon is niet het enige Westerse merk dat de diensten in China vermindert: ook LinkedIn maakte eerder bekend dat het een app voor de Chinese markt zou opdoeken.  

Uitgelicht artikel Amazon Kindle 2022 Amazon Kindle 2022 review: dé instap e-reader voor 2023

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business