Nieuws

Tesla maakt besturingssysteem “misschien” open source beschikbaar

© Unsplash / Bram Van Oost

Tijdens een Twitter Spaces-bijeenkomst waar ook Jim Farley, de CEO van Ford, aanwezig was, maakte Elon Musk opmerkelijk nieuws bekend. De Tesla- en Twitter-topman maakte bekend dat de broncode voor het besturingssysteem van Tesla’s misschien openbaar gemaakt zal worden.

Concurrentie voor Google en Apple

Musk ziet voor Tesla een rol zoals die van Android voor de smartphonemarkt. Daar geldt het besturingssysteem als een soort standaard. Voor elektrische voertuigen zou Musk graag Tesla die plek zien innemen. Op het moment biedt Google al Android Automotive OS aan dat gebaseerd is op Android, maar helemaal aangepast is naar de noden van chauffeurs. Het systeem zou bovendien niet alleen met het infotainmentsysteem van Google moeten concurreren, maar ook met dat van Apple. In Redmond werken ze momenteel namelijk aan een voortzetting van CarPlay die het dashboard van wagens volledig kan vervangen.

Vandaag de dag is CarPlay nog vooral een manier om je iPhone met je wagen te verbinden – dat zal binnenkort dus veranderen. Android Auto doet hetzelfde, maar dan voor Android-toestellen: de dienst maakt het mogelijk om je smartphone met de auto te verbinden. Android Auto en de CarPlay van vandaag zijn dus geen infotainmentsystemen.

Tesla-systeem in andere wagens

Als het Tesla-besturingssysteem daadwerkelijk open source gaat kunnen ook andere autobouwers de software in hun wagen integreren. Voor fabrikanten is dat een flink voordeel: tijdens de Spaces-bijeenkomst haalde Farley aan dat het niet simpel is om een voertuig te maken dat volledig bijgewerkt kan worden met software-updates. Dat is iets waar de software van Tesla eventueel van pas kan komen. Niet alleen voor Ford, maar ook voor andere EV-merken.

Uitgelicht artikel Tesla Musk hint naar twee compleet nieuwe Tesla EV’s

Vooralsnog liggen er echter geen plannen op tafel om het Tesla-systeem naar auto’s van andere merken te brengen. Reden voor de bijeenkomst tussen Musk en Farley was een deal tussen Ford en Tesla met betrekking tot het opladen van wagens. In de V.S. en Canada krijgen Ford-eigenaars namelijk toegang tot het Supercharging-netwerk van Tesla.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business