Lanceringsdatum Snapdragon 8 Gen 3 is bekend

Qualcomm Snapdragon Summit 2023
© Qualcomm
Qualcomm heeft de data van zijn eerstvolgende Snapdragon Summit bekendgemaakt. Tijdens dit event lanceert de chipfabrikant de Snapdragon 8 Gen 3.

Jaarlijks houdt Qualcomm een zogenaamd Snapdragon Summit. Dit event staat in het teken van nieuwe Snapdragon-producten. Centraal staat de nieuwe high-end Snapdragon-chip voor telefoons, maar er is ook ruimte voor modems en VR/XR-processoren. Die traditie staat ook dit jaar terug op de agenda. Tussen 24 en 26 oktober houdt Qualcomm zijn Snapdragon Summit in Maui, Hawaii.

Informatie over te lanceren producten wordt niet gegeven. Qualcomm noemt op zijn eventpagina enkel de tagline van het evenement: “Vang de volgende golf van verbluffende innovatie.” Toch kan met enige zekerheid worden gesteld dat de chipmaker zijn Snapdragon 8 Gen 3 daar zal onthullen. Die chipset staat in de strijd als opvolger van de 8 Gen 2, die gebruikt wordt in vrijwel alle high-end Android-smartphones.

Van de 8 Gen 3 wordt vermoed dat hij in elk geval terugkeert in de Galaxy S24-serie en de nieuwste OnePlus, OPPO, Sony en Xiaomi-toestellen. Of Samsung de chipset ook in Europa inzet is onduidelijk. Eerder hintte een Samsung-topman nog op de terugkeer van Exynos in high-end Galaxy S-toestellen.

Specificaties zijn onzeker

Speculaties over de specificaties van de chipset doen ook al de ronde. Zo spreekt men over één ARM Cortex-X4-kern, vijf Cortex-A720-rekeneenheden en twee Cortex-A520-kernen. Toch bestaat daar op dit punt nog geen consensus over. Geruchtenmaker Kuba Wojciechowski noemde eerder namelijk een 2+3+2+1-recept, in tegenstelling tot de meer conventionele 1+4+3 of 1+5+2-indeling van CPU-rekeneenheden.

Uitgelicht artikel MediaTek MediaTek en Nvidia gaan samen mobiele chips maken

Wojciechowski meent dat de 8 Gen 3 bestaat uit één Cortex-X-kern, twee Cortex-A7xx ‘Titanium’-kernen, drie Cortex-A7xx ‘Gold’-kernen en twee Cortex-A5xx ‘Silver’-rekeneenheden. Daarnaast is de processor voorzien van een Adreno A750-GPU, die Qualcomm in-house ontwikkelde.

Neem de geruchten gerust met een korrel zout. De chipfabrikant heeft nog met geen woord gerept over de nieuwe SoC. Dat hij eraan zit te komen, en wanneer dat staat te gebeuren, is wel zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business