Nieuws

MediaTek en Nvidia gaan samen mobiele chips maken

MediaTek
© iStock/ Bing-Jhen Hong
Makers van pc-onderdelen die zich op de smartphonemarkt begeven. Eerder zagen we het al met AMD en Samsung, nu met Nvidia en MediaTek.

Volgens DigiTimes zou MediaTek, fabrikant van mobiele chips, gaan samenwerken met Nvidia. Die laatste zou de grafische processor gaan verzorgen in de volgende flagship-processoren van MediaTek. Daardoor zou het heel wat haalbaarder moeten worden om veeleisende games te gaan spelen op mobiele  telefoons of om met AI aan de slag te gaan. Daarnaast zouden de twee fabrikanten ook gaan samenwerken om Windows-on-Arm-chips (WOA) te maken die in laptops gebruikt gaan worden. MediaTek zou daarmee meteen een entree maken op de laptopmarkt.

De samenwerking tussen MediaTek en Nvidia is minder uniek dan ze op het eerste zicht lijkt. Samsung en AMD hebben een gelijkaardige overeenkomst lopen. Daarbij verzorgt AMD de grafische aspecten van Samsung’s Exynos-chips. Zo’n chip zat in de Samsung Galaxy S22 verwerkt: de Exynos 2300. Die chip was uitgerust met RDNA2-gebaseerde graphics. Dat zo’n samenwerking voor beide partijen voordelig is, spreekt uit het feit dat de fabrikanten hun deal vorige maand nog verlengden. Naast RDNA2 en binnenkort RDNA3-graphics, komen er dus ook Nvidia GeForce RTX-gebaseerde graphics naar de smartphonemarkt.

Uitgelicht artikel Intel gaat MediaTek-chips produceren

Die entree zou, volgens wat ‘industriebronnen’ aan DigiTimes melden, al in 2024 kunnen plaatsvinden. Aangezien het de eerste keer is dat Nvidia aan smartphonechips meewerkt is het echter moeilijk om in te schatten wat de fabrikant kan aanleveren. Wat de concrete plannen van de twee bedrijven in hun samenwerking precies zijn, blijft voorlopig nogal vaag. Waar de focuspunten voor de mobiele chips dus precies komt te liggen is ongeweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business