Mac Pro-upgrade is gearriveerd, kost 8.400 euro

Apple Mac Pro M2 Ultra
© Apple
Apple komt nu alsnog met een nieuwe Mac Pro. De high-end desktopcomputer wordt aangedreven door Apple's in-house Silicon M2 Ultra-chipset.

Toen Apple in 2020 op de proppen kwam met Apple Silicon-SoC’s, beloofde Apple binnen twee jaar te komen met een Mac Pro-upgrade. Die belofte werd niet gehaald – pas drie jaar later staat Apple weer op het podium met een Pro-desktopcomputer. Weg zijn de Intel-processoren, die Apple heeft ingeruild door zijn in-house M2 Ultra-chipset.

Apple Silicon-upgrade

De chipset is opgebouwd uit een tweetal M2 Max-processoren, die Apple eerder aankondigde voor zijn MacBook Pro’s. Daarmee krijgt de Mac Pro toegang tot 24 CPU-kernen en maximaal 76-kernen in de GPU-afdeling. Verder kunnen klanten opteren voor maximaal 192 GB RAM. Het opslaggeheugen is beperkt tot 8 TB SSD-opslag. Gezien dit geheugen geserialiseerd is aan de SoC, kunnen gebruikers het geheugen, net als bij de voorgaande Apple Silicon-pc’s, niet handmatig upgraden.

Mac Pro uitbreidingssloten
© Apple

Wel biedt de Mac Pro net als zijn voorganger PCIe-sloten voor uitbreidingskaarten. Concreet biedt de Mac Pro zes van zulke sloten. Volgens Apple kunnen de sloten gebruikt worden om bijvoorbeeld extra netwerkpoorten aan de Mac Pro toe te voegen. Daarbij zijn klanten wel steeds afhankelijk van driverondersteuning voor zulke PCIe-kaarten. Veel fabrikanten ontwikkelen hun uitbreidingskaarten voor het x86-protocol, terwijl Arm-drivers meestal niet direct beschikbaar zijn.

Fors prijskaartje keert terug

Daar komt bij dat de Mac Pro vermoedelijk in zeer beperkte aantallen verkocht gaat worden. Net als zijn voorganger is hij namelijk flink aan de prijs. Het basismodel met 60 GPU-kernen, 64 GB RAM en 1 TB SSD-opslag kost in België 8.399 euro. Wat ook gelijk blijft tegenover zijn voorganger is het design, met de kenmerkende kaasschaaf vooraan. Bovenop vind je ook nog twee Thunderbolt-poorten. Aan de achterzijde vind je nog eens zes van zulke poorten, met twee USB- en twee HDMI-poorten. Ook is de Mac Pro uitgerust met een 3,5mm audiopoort.

Met de Thunderbolt 4-aansluitingen kun je tot zes Pro Display XDR-monitors aansluiten, schrijft de technologiegigant. De poorten bieden ook steeds ondersteuning voor DisplayPort over USB-C.

Per direct leverbaar

Apple’s nieuwe Pro-desktop is per direct beschikbaar. De eerste desktops worden vanaf 19 juni aan klanten geleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business