Audiokwaliteit Sony WF-1000XM5 is ‘vele malen beter’

Sony WF in-ear hoofdtelefoon
© Sony
Sony's WF-1000XM5 moeten veel beter presteren op audiovlak dan de XM4's. Naar verluidt lanceert Sony de high-end ANC-hoofdtelefoon ‘op zeer korte termijn’.

Sony begeeft zich al enkele jaren aan de top van de markt voor draadloze in-ear hoofdtelefoons. Die positie verkregen ze met de WF-1000XM3, en verdedigden ze later succesvol met de WF-1000XM4. Die oortjes zijn inmiddels wel aardig op leeftijd geraakt; ze werden in juni 2021 gelanceerd. Twee jaar klinkt wellicht kort, maar de innovatie in de draadloze hoofdtelefoon-sector gaat razendsnel. Voor merken als Samsung is het daarom gewoonte om jaarlijks nieuwe ANC-oortjes te lanceren.

Sony is meer van de details, en pakt het rustiger aan. Niettemin komt het dit jaar met de XM5. Een exacte lanceringsdatum voor de draadloze oortjes is niet gekend. Volgens WinFuture moet het “de komende dagen” gaan gebeuren, zonder verder in detail te treden.

Wel weet de website allerhande specificaties van de WF-1000XM5 te bevestigen. Zo raakt bevestigd dat de oortjes 5,9 gram wegen en dat de accu, inclusief oplaadhoesje, tot 24 uur meegaat. Verder is gekend dat de oortjes na drie minuten in het hoesje één uur muziek kunnen afspelen. Binnen twee uur zou je zowel het hoesje als de oortjes volledig moeten kunnen opladen.

Flink verbeterde audiokwaliteit

Dat is echter niet waarom je de WF-1000XM5’s voor moet kopen, stelt de website. Volgens de data die de website in handen kreeg, ligt de focus bij de XM5 op de verbeterde audiokwaliteit. Sony zegt dat de oortjes zogenaamde ‘Dynamic Driver X’-drivers bevatten, met een diameter van 8,4mm. Die drivers moeten zorgen voor ‘rijkere zang’, en tegelijk het detailniveau ophogen.

Sony WF-1000XM5
© WinFuture

Uiteraard legt Sony ook de nadruk op ANC. Hiervoor zegt het twee ANC-processoren te gebruiken en werd het aantal ANC-microfoons verdubbeld. Dit moet er dan toe leiden dat de oortjes realtime omgevingsgeluid kunnen verwerken. Het verbeterde ANC-systeem moet ook helpen om het geluid van de oortjes – tijdens het gebruik van de ANC-modus – te verbeteren.

Prijzen zijn niet bekend

Ook is nog bekend dat de oortjes bluetooth 5.3, HiRes Audio en DSEE Extreme ondersteunen. Net als de XM4’s kun je ze verder dragen bij lichte regenbuien: de oortjes zijn IPX4-geclassificeerd.

Wanneer Sony de oortjes presenteert en tegen welke prijs, is niet bekend. Sony ‘s WF-1000XM4 werd op 8 juni 2021 gelanceerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business