Nieuws

Ook Japan wil alternatieve appwinkels voor Android en iOS

Japan
© iStock / OneForAll
Wereldwijd komt de positie van Google en Apple ter discussie te staan. Nu werpt ook Japan zich in de discussie.

Over de hele wereld worden maatregelen genomen tegen de posities van Google en Apple in het ecosysteem van mobiele telefoons. De twee technologiereuzen hebben zo goed als een monopolie als het over apps voor je smartphone gaat. Doorgaans hebben gebruikers geen andere keus dan de Apple App Store te gebruiken om hun apps te kopen en/of downloaden. Voor Google ligt de situatie anders: niemand is verplicht om de Play Store te gebruiken. Toch blijkt dat maar liefst 97% van het Android-publiek uitsluitend de Google-winkel bezoekt voor zijn apps. Na onder andere de EU, de V.S., India en Australië treedt ook Japan op tegen Apple en Google.

Monopoliepositie

Die beslissing kwam tijdens de Digital Market Competition-conferentie, die voor de zevende keer in Japan gehouden werd. Daar werd aangehaald dat de prijs die Japanse klanten voor apps betalen lager zou moeten kunnen. De manier om dat te bewerkstelligen is door alternatieve appwinkels toe te laten. Op die manier krijgen ontwikkelaars en consumenten meer keuze voor de bron van hun app. Alternatieve appwinkels zouden bovendien voornamelijk interessant zijn als ze minder geld vragen dan Apple en Google.

Beide appwinkeluitbaters houden echter aan dat die bedragen – 30% van de app-inkomsten voor Apple, een variabel percentage voor Google – de kosten van hun appwinkel dekken en ze er een “redelijke” winst op na houden.  

De Japanse overheid wil echter ruimte creëren voor andere spelers op de appmarkt. Om die een kans te geven, vraagt de overheid ook aan Apple en Google om de eigen diensten geen voorkeursbehandeling te geven. Ook het feit dat er, na aankoop van een nieuwe telefoon, al Google- en Apple-apps op het apparaat staan geïnstalleerd is volgens de Japanse overheid een probleem – gebruikers in Japan zullen binnenkort deze apps moeten kunnen verwijderen.

Komen er alternatieve appwinkels?

De vraag blijft natuurlijk of het eindelijk tot alternatieve appwinkels komt, of niet. In Europa worden Apple en Google zo goed als gedwongen om alternatieve appverkopers toe te laten. In Japan krijgen de bedrijven echter de mogelijkheid om ze alsnog een halt toe te roepen. Een belangrijke voorwaarde is namelijk dat alternatieve appwinkels de veiligheid van toestellen niet in het gedrang mogen brengen. De veiligheid van toestellen is één van de argumenten waarvoor Apple de alternatieve appwinkels steevast de toegang tot het Apple-ecosysteem ontzegt.

Uitgelicht artikel iOS 17 externe appwinkels iOS 17 zet deuren open voor externe appwinkels en sideloading

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business