Nieuws

Pc-ventilatoren zijn nu ook bruikbaar in 24V-circuits

NA-VC1
© Noctua
Wie zijn eigen pc bouwt houdt er na een tijd dikwijls een verzameling ventilatoren op na. Nu krijgen ze alsnog nut.

Heb je ooit zelf een desktop-pc gebouwd? Of de ventilators van je pc vervangen? De kans is groot dat je dan een of meerdere ventilatoren op overschot hebt. Een nieuw product van Noctua zorgt ervoor dat je ze weer vanonder het stof kan halen: je kan ze nu namelijk overal op aansluiten.

Het nieuwe product van Noctua heet de NA-VC1 en is eigenlijk een transformator. Pc-ventilatoren zijn ontwikkeld om te werken op circuits met 12 volt spanning. Die 12 volt-circuits zijn echter alleen maar in pc’s te vinden, waardoor pc-ventilatoren maar beperkt bruikbaar zijn. Met de step down-transformator van Noctua is het mogelijk om de ventilatoren ook op een 24 volt-circuit aan te sluiten. Zo kan je die ventilatoren toch elders aansluiten.

De transformator werd uitvoerig getest en zou moeten werken in de meest barre omstandigheden. Temperaturen van -20°C tot 60°C zouden geen probleem mogen zijn. De NA-VC1 heeft ook ingebouwde bescherming voor kortsluiting, omgekeerde polariteit, overstroom en oververhitting. Afhankelijk van hoe de pc-ventilatoren ergens ingebouwd worden zijn die beschermingen erg betekenisvol.

Uitgelicht artikel GPU GPU-verkoop voor pc’s kent grootste dip in decennium

Hoeveel ventilatoren je aan het tussenstukje van Noctua kan koppelen? Dat zal je, net zoals bij moederborden het geval is, zelf even moeten becijferen. De NA-VC1 ondersteunt kan tot 9 watt aan. Afhankelijk van welke ventilatoren – en hoe groot deze zijn – zal je een verschillend aantal ventilatoren aan de NA-VC1 kunnen aansluiten. De vraag is dan misschien waaraan je die pc-ventilatoren zou willen aansluiten. Wij denken alvast 3D-printers, die doorgaans op 24V opereren.

De NA-VC1 zal €24,90 kosten en is per direct beschikbaar op Amazon. Je vertrouwde webwinkel voor computerspullen biedt de transformator nog niet aan, maar dat zou volgens Noctua snel moeten veranderen.

€24,90
Op voorraad
3 new from €24,90
as of 29 mei 2024 02:35 02:35

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business