Nieuws

Verkoop van pc’s daalde nog nooit zo hard 

pc
De verkoop van pc's is het voorbije kwartaal met maar liefst 28 procent gedaald tegenover een jaar eerder. Nog nooit zakte dat cijfer zo sterk.

De cijfers van de wereldwijde pc-verkoop komen van de analysebureaus van Gartner en IDC. Zij schatten dat de wereldwijde leveringen van pc’s met meer dan 28 procent gedaald zijn in het vierder kwartaal van 2022. Nooit eerder kon Gartner een dergelijk sterke daling vaststellen, jaar-op-jaar. En dat wil heel wat zeggen, want het bureau analyseert de pc-markt al sinds de jaren 90. In 2022 bedroeg de daling 16 procent, tegenover 2021. 

Een aantal fabrikanten heeft zwaarder te lijden dan anderen. Volgens Gartner kreeg Acer de zwaarste klappen. Zij zagen de verkoop tijdens het laatste kwartaal (jaar-op-jaar) met maar liefst 41 procent dalen. Bij andere grootste dalers vinden we Lenovo, HP en Dell terug. Hun leveringen vielen aan het eind van 2022 terug met 29 tot 37 procent, in vergelijking met een jaar eerder. Apple lijkt beter bestand tegen de terugval en zag zijn verkoop met ‘maar’ 10 procent zakken. 

Waarom daalde pc-verkoop zo hard? 

Zowel Gartner als IDC geven meteen ook een verklaring voor de (op het eerste gezicht) vreemde crash. Beide marktanalisten leggen uit hoe de verkoop van pc’s sterk steeg toen mensen in 2021 van thuis uit bleven werken door de coronapandemie. Maar, bij de terugkeer naar kantoor, daalde de interesse in pc’s meteen. Tel daar nog de slechtere economische omstandigheden bij en je begrijpt meteen waarom mensen minder geld uitgeven aan een upgrade van hun pc. 

Ook IDC relativeert de grote terugval in de wereldwijde pc-verkoop. Hoewel de kwartaalcijfers dramatisch ogen, lag het verkoopniveau van pc’s in 2022 “ruim boven” dat van voor de pandemie. Hoewel de vraag dus mager lijkt, is de markt sterker dan voordien. Beiden analytici verwachten wel dat de markt pas in 2024 weer zal aantrekken. PC-bouwers moeten hopen dat een combinatie van nieuwe ontwerpen en gunstige prijzen het tij snel kan doen keren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business