YouTube legt ‘fanaccounts’ aan banden

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube heeft de voorwaarden voor fanaccounts aangescherpt. Gebruikers met zo'n account moeten dit voortaan duidelijk aangeven in hun naam.

YouTube’s huidige beleid bevatte enkel maatregelen rond het impersonaliseren van accounts. Het beleid omvatte in principe ook imitatie door fanaccounts, al werd daar niet meteen op gehandhaafd. Nieuwe beleidsteksten voor YouTube die vanaf 21 augustus 2023 worden doorgevoerd brengen daar verandering in, meldt 9to5Google. Vanaf dat moment moet de gebruikersnaam of de naam op het profiel duidelijk maken dat het om een fanaccount gaat.

Fanaccounts die zich niet aan de eis houden, lopen het risico dat hun account of kanaal verwijderd wordt. “Content die bedoeld is om een persoon of kanaal na te bootsen, is niet toegestaan op YouTube”, laat YouTube-woordvoerder Ivy Choi weten tegenover The Verge. Het platform wil met de maatregel Creators beschermen. Zij vragen al jaren om maatregelen tegen de opkomst van nep-accounts. Daarbij zeggen ze ook last te hebben van accounts die zich voordoen als de maker en hun naam gebruiken voor frauduleuze activiteiten, bijvoorbeeld met niet-bestaande winacties.

Uitgelicht artikel YouTube logo YouTube Stories komen aan einde van hun verhaal

YouTube zegt zich verder hard te maken tegen kanalen die zich voordoen als fan, maar eigenlijk enkel uit zijn op het her-uploaden van content. Zulke accounts zijn niet toegestaan en worden, net als fanaccounts die niet duidelijk aangeven ‘fan’ te zijn, van het platform verwijderd. Hoe gebruikers dit in hun profiel of gebruikersnaam moeten aangeven, blijft vooralsnog wel ongekend. Het platform verlangt van accounts dat ze dit ‘duidelijk aangeven’, maar komt niet met concrete voorbeelden.

Bescherming van makers

YouTube zoekt steeds vaker naar opties om makers te beschermen. Eerder dit jaar besloot YouTube tot een hardere aanpak van kwetsende reacties. Daarmee hoopt het platform te voorkomen dat creators na platformen als TikTok vertrekken dankzij de losgeslagen community. Nu legt het dus ook fanaccounts aan banden. Ze mogen weliswaar blijven bestaan, maar krijgen wel strakkere richtlijnen toegewezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business