Nieuws

Twitter-hacker veroordeeld tot 5 jaar cel

Twitter hacker
© iStock / artoleshko
In 2020 had Twitter te maken met een cyberaanval waarbij heel wat prominente accounts overgenomen werden. Het verhaal krijgt nu een staartje.

In 2020 kreeg Twitter te maken met een wel heel opvallende cyberaanval: maar liefst 130 verschillende accounts werden gehackt om scams met cryptocurrency aan te prijzen. De gehackte accounts waren niet de minste: Obama, Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, Floyd Mayweather en Kanye West mogen zich tot de slachtoffers rekenen. Ook bedrijfsaccounts van onder meer Apple en Uber werden gehackt.

Afgelopen vrijdag werd een van de hackers, Joseph James O’Connor, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Dat bericht de BBC. Daarbovenop moet de Twitter-hacker een schadevergoeding van maar liefst $794.000 betalen aan de slachtoffers van de cyberaanval.

De uitspraak komt er nadat PlugwalkJoe, zoals O’Connor online bekend staat, afgelopen april door Spanje naar de VS uitgeleverd werd. Tijdens de rechtszaak in de VS pleitte de cybercrimineel schuldig op vier aanklachten. Daaronder vallen aanklachten voor hacking, fraud en cyberstalking. Een van O’Connors kompanen pleitte eerder al schuldig in de strafzaak en werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Het Twitterhack van 2020

O’Connor ging niet alleen te werk, maar maakte deel uit van een netwerk van hackers. Zij gebruikten social engineering-tactieken om zich via Twitter-werknemers toegang te verschaffen tot het interne netwerk. Onderzoek wees uit dat die social engineering voornamelijk telefonisch gebeurde: de hackers belden de werknemers en maakten hen wijs dat ze van het IT-departement waren.

Eenmaal ze de werknemers zo ver kregen dat ze hun inloggegevens voor de Twitter-systemen deelden, zaten de cybercriminelen in het netwerk. Via die weg konden de hackers de controle overnemen van eender welk account dat ze op het oog hadden. Na het Twitter-hack konden gebruikers een tijdlang geen tweets plaatsen of hun wachtwoord veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business