Pocket verdwijnt (toch niet) van Kobo e-readers

Kobo e-reader
© Unsplash/Perfecto Capucine
Pocket is sinds jaar en dag te vinden op Kobo e-readers. Vanaf 15 augustus zou daar een einde aan komen, maar Kobo lijkt intussen te zijn teruggekrabbeld.

Pocket viel in 2017 in handen van Mozilla, dat onder meer bekendstaat voor zijn Firefox-browser. Na die overname bleef de Pocket-app beschikbaar zonder te moeten inloggen met een Mozilla-account. In juni kondigde Mozilla aan dit beleid aan te passen: vanaf 15 augustus is een Mozilla-account nodig om van Pocket gebruik te maken. De beleidswijziging zou in eerste instantie betekenen dat Pocket in augustus van Kobo e-readers zou verdwijnen. Op 29 juni besloot de e-reader-fabrikant echter terug te krabbelen, meldt Good e-Reader.

‘Ondersteunt technologie niet’

Volgens Pocket zouden Kobo’s e-readers niet de technologie bevatten om in te loggen op Mozilla-accounts. Mogelijk speelt daarbij een rol dat gebruikers niet enkel inloggen met een wachtwoord, en met tweetrapsverificatie (2FA) hun identiteit moeten bevestigen. Door de wijziging zou Pocket de facto al zijn functies verliezen op Kobo e-readers, waaronder de optie om artikelen te synchroniseren en te lezen.

Pocket-ontwikkelaar Mozilla liet weten dat het hen ‘ten zeerste spijt’ de e-readers niet verder te kunnen ondersteunen. Kobo liet vervolgens weten een update uit te brengen voor e-readers die geraakt worden door de beleidswijziging, waardoor de app in zijn geheel zou verdwijnen. Een wijziging waar op de Kobo-subreddit weinig begrip voor was.

Kobo draait besluit terug

Juist dat onbegrip vanuit de community heeft Kobo nu mogelijk overgehaald om Pocket alsnog te blijven ondersteunen. Die bevestiging heeft Mozilla’s Senior Communicatiemanager, Sarah Vasquez, dinsdag gegeven tegenover de publicatie. Intussen meldt Mozilla de aanstaande ondersteuning voor Mozilla-accounts ook op zijn supportpagina. Wel houdt de softwaregigant een slag om de arm of het Kobo gaat lukken tijdig zijn e-readers te updaten, daar de termijn op 15 augustus afloopt.

Uitgelicht artikel Amazon Kindle 2022 Amazon Kindle 2022 review: dé instap e-reader voor 2023

Voor bestaande Pocket-gebruikers lijkt er voorlopig niets te veranderen. Ook niet na 15 augustus. “Pocket’s bestaande Kobo-gebruikers zullen niet worden beïnvloed, noch de toegang tot hun accounts verliezen. Houd er rekening mee dat nieuwe Pocket-accounts die na 15 augustus zijn gemaakt mogelijk geen toegang hebben tot de bestaande Pocket-inlogoptie, afhankelijk van wanneer Kobo-ondersteuning beschikbaar komt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business