Nieuws

Microsoft onstpringt antitrustzaak rond Teams dan toch niet

De brokken tussen Slack en Microsoft vallen niet meer te lijmen. Microsoft probeerde de boot af te houden, maar Teams zal nu toch het onderwerp van een antitrustzaak worden.

In 2020 stapte Slack, de populaire app voor professionele communicatie van Salesforce, naar de rechtbank. De berichtendienst geloofde dat Microsoft, met Teams, een oneerlijk voordeel had tegenover de eigen dienst. Microsoft deed wat het kon om een rechtszaak af te houden, maar dat mocht niet volstaan: uiteindelijk zal de technologiereus uit Redmond toch het voorwerp worden van een antitrustzaak, bericht Reuters.

Het probleem volgens Slack is dat Microsoft Teams aanbiedt in een bundel: wie de kantoortoepassingen van Microsoft aanschaft, krijgt daarbij meteen de mogelijkheid om ook Microsoft Teams te gebruiken. Sinds 2017 zit de applicatie gratis in het Office 365-pakket, wat volgens concurrent Slack een oneerlijk voordeel oplevert.

Intussen probeerde Microsoft al op meerdere manieren de dans te ontspringen. Zo ging Microsoft het Teams-programma niet meer als vast onderdeel van het Office-pakket aanbieden. Het programma is voortaan ook los te krijgen. Een bundel waarin zowel Office 365-programma’s als Teams zitten is dan iets duurder dan de bundel zonder Teams. Volgens de Europese Commissie is het prijsverschil echter niet groot genoeg, waardoor Microsoft zijn oneerlijke voordeel blijft behouden.

Uitgelicht artikel Microsoft Teams op M1 en M2 chips Microsoft Teams losgeweekt van Office-bundels

Antitrustzaak

Dus: de Europese Commissie start een antitrustzaak tegen Microsoft. Voor die zaak van start gaat heeft Microsoft nog wel kans om zijn productaanbod aan te passen. Zo zou de technologiereus alsnog een rechtszaak kunnen vermijden.

Indien het wel tot een rechtszaak komt, dan kunnen de boetes hoog oplopen. Microsoft riskeert een boete tot 10 procent van de jaarlijkse omzet indien het de zorgen van de Europese Commissie niet kan wegnemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business