Nieuws

Tesla ontloopt App Store-belasting van 30%

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Op aankopen die je via de Apple App Store doet, int Apple 30% van het aankoopbedrag. Tesla stapt niet mee in dat verhaal.

De Apple App Store staat ervoor bekend 30% aan te rekenen op in-app aankopen en abonnementen. Momenteel staat dat systeem op de helling: Apple kan die 30% namelijk enkel afhouden als er afgerekend wordt via het Apple-betaalsysteem. Europese regels verplichten het techbedrijf uit Cupertino binnenkort om meerdere betalingssystemen aan te bieden. In Amerika loopt het echter niet zo’n vaart.

Ontwikkelaars zijn niet bepaald op dat beleid gesteld. Dat bleek al uit het geschil tussen Apple en Epic Games. Laatstgenoemde bood gebruikers een link aan, waarmee ze via een webpagina zogenaamde ‘V-bucks’ konden kopen. Apple verwijderde Fortnite uit hun appwinkel, waarna de twee bedrijven naar de rechtbank trokken. Daar besliste een rechter dat Apple wel degelijk in het gelijk stond.

Tesla

Geweten is echter dat Elon Musk een hekel heeft aan het beleid van Apple. De voormalige Twitter-topman noemde de belasting op App Store-aankopen toen een “belasting op het internet”. Voor Twitter geldt dat wie een Twitter Blue-abonnement afsluit via de desktop steevast goedkoper af is – op die manier hoeft het platform namelijk geen 30% van het aankoopbedrag over te storten naar Apple.

Voor Twitter vond Musk geen weg rond de Apple-belasting. Gizmodo meldt nu dat dat voor Tesla wel het geval is: de autofabrikant biedt een aantal ‘Connectivity Packages’ aan in zijn app, waarvoor je enkel kan betalen met een kredietkaart.

Daarin staat Tesla deels in zijn recht: Apple heft zijn belasting namelijk enkel op aankopen die iets te maken hebben met je iPhone. Gebruikt de functie waarvoor je betaalt de iPhone? Dan gaat 30% naar Apple. Om de browser van je Tesla te ontgrendelen of om livebeelden uit je Tesla te bekijken hoeft Tesla strikt genomen niet te betalen: de aankoop die je doet is namelijk voor functies in je Tesla-wagen, niet voor functies op je iPhone.

Toch heeft Apple de mogelijkheid om Tesla tot betaling te dwingen: de functie om live camerabeelden te bekijken, werkt namelijk met de Tesla-app. Daardoor gebruikt Tesla alsnog iPhone-functies, waarvoor het dus 30% van de aankoop zou moeten afstaan. Dat doet de autofabrikant niet. Het is onwaarschijnlijk dat de app van Tesla door de mazen van Apple’s net is geglipt: apps doorgaan bij elke update namelijk een rigoreuze controle.

Het lijkt er dus op dat Apple wel weet heeft van de situatie in de Tesla-app, maar ze dus gewoon laat betijen. Gizmodo contacteerde zowel Tesla als Apple om navraag te doen, maar ving tweemaal bot.

Uitgelicht artikel Tesla Musk hint naar twee compleet nieuwe Tesla EV’s

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business