Nieuws

Apple lanceert publieke iOS 17-bèta met nieuwe functies

iOS 17 installeren
© Unsplash/Szabo Viktor
Apple lanceerde vandaag de publieke bèta voor iOS 17. In die bètaversie van het nieuwe iOS-besturingssysteem krijgen we zicht op welke functies nieuw zullen zijn voor iOS 17.

Het lijkt haast toeval: gisteren lanceerde Google de 4de bèta voor Android 14 en vandaag lanceert Apple de publieke testversie van zijn volgende besturingssysteem. In de publieke bèta zijn een aantal nieuwe functies beschikbaar waarvan we zeker zijn dat ze naar iOS 17 zullen komen. Apple lanceert ook de publieke bètaversie voor iPadOS 17, het besturingssysteem voor iPads, dat gebaseerd is op iOS.  

Nieuwe functies

Een van de nieuwe iOS 17-functies is de mogelijkheid om lange screenshots te maken. Stel je wilt iets doorsturen, maar niet alles past in één keer op het scherm van je iPhone. Met de nieuwe functie kan je een screenshot maken die scrollt – en die dus langer is dan het scherm van je iPhone. Die functie zat eerder al in iOS ingebakken, maar toen kon je de screenshot enkel delen als .pdf. In de bèta is het nu mogelijk om de screenshot te delen als een afbeelding – zo moet je gesprekspartner geen pdf-lezer downloaden om je screenshot te kunnen bekijken.

Apple voert ook een verandering door in Siri: de slimme assistent kan nu twee talen tegelijkertijd spreken. Met de nieuwe functie mikt Apple voornamelijk op Indische gebruikers: momenteel worden enkel combinaties met Engels en Indische talen zoals Hindi, Telegu, Punjabi, Kannada en Marathi ondersteund. Of en wanneer dit uitgebreid wordt naar andere talen, daarover valt slechts weinig informatie te vinden. Momenteel is het dus een functie die hier niet veel gebruik zal zien, maar dat kan veranderen eenmaal Apple ondersteuning toevoegt voor de combinatie Nederlands-Frans of Engels met een van onze landstalen.

Beter bellen

Verder voert Apple een aantal verbeteringen door die te maken hebben met je telefoonnummer. Zo wordt het in iOS 17 heel wat evidenter om twee SIM-kaarten in je telefoon te steken. Gebruikers krijgen met het nieuwe besturingssysteem de mogelijkheid om berichten te sorteren op basis van de SIM-kaart. Ook zal je andere ringtones kunnen instellen voor elke SIM én kan je kiezen welke SIM er gebruikt wordt om naar onbekende nummers te bellen.

Over bellen gesproken: Apple voert een aantal veranderingen door bij de belgeschiedenis. Voorheen kon je iPhone enkel de laatste 100 oproepen laten zien. Met iOS 17 wordt dat aantal flink opgetrokken – naar 2.000 oproepen. Tussen die oproepen zitten ook FaceTime-calls en gesprekken in apps Microsoft Teams en WhatsApp. Geen zin om op te nemen? Met live voicemail kan je in iOS 17 meteen een transcript krijgen van je voicemails. Zo hoef je achteraf niet alle berichten te beluisteren.

Tot slot voert Apple een nieuwe inlogmethode in om bij je Apple ID binnen te geraken. In iOS 17 is het mogelijk om met je telefoonnummer in te loggen – en hoef je dus geen e-mailadres meer in te vullen. Op die manier zou inloggen bij je Apple ID heel wat gebruiksvriendelijker worden.

Andere ontwikkelingen

Een van de spannendste ontwikkelingen is echter de komst van een ‘stand-by’-modus naar de iPhone. Die modus kan je activeren wanneer je iPhone is aangesloten aan het stopcontact en in landschapsmodus staat. Op het scherm verschijnt dan een grote klok. Krijg je meldingen binnen? Dan komen die hier ook tevoorschijn. Je zal ook widgets aan het stand-byscherm kunnen toevoegen.

© Apple

Apple voegt ook enkele verbeteringen toe aan AirDrop. Er komt ook een nieuwe Journal-app, al is die nog niet beschikbaar in de publieke bèta. Daarin kan je, zoals de naam van de app suggereert, een dagboek bijhouden.

Apple voegt tal van verbeteringen toe in iOS 17. De meeste daarvan kondigde de technologiereus aan tijdens het WWDC-evenement begin vorige maand. Wie liever geen testversies op zijn smartphone installeert, kan de nieuwe ontwikkelingen al eens bekijken op de website van Apple.

Uitgelicht artikel iOS 17 installeren Zo installeer je de iOS 17-bèta op jouw iPhone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business