Nieuws

Android 14 Bèta 4: snel ontgrendelen en meer kleurtjes

Android 14
© Google
Google lanceerde vandaag de vierde bètaversie van Android 14. Daarin zitten enkele verbeteringen tegenover de vorige versie in.

Android 14 komt er aan. Hoe lang we nog precies op het nieuwe besturingssysteem moeten wachten is niet geweten. Waar we intussen wel meer zicht op krijgen, is op de nieuwe functies die in het besturingssysteem ingebakken zitten. Google lanceerde vandaag namelijk de vierde bètaversie voor Android 14.

Android 14 bèta 4

Aan de oppervlakte van de nieuwe bèta wordt meteen duidelijk dat Android 14 kleurrijker moet worden dan zijn voorganger. In de vorige bètaversie voerde Google al kleurrijke app-icoontjes in, die beter moeten aansluiten bij het systeemthema. In de nieuwe update wordt dit enigszins doorgetrokken naar profielfoto’s. Waar je voorheen enkel kon kiezen uit een aantal gekleurde symbooltjes, krijg je nu kleurrijke beelden om uit te kiezen.

Nog zo’n cosmetische verandering is te vinden in de statusbalk, wanneer je je smartphone op stil zet. Nu krijgen gebruikers daar nog een klassieke bel te zien met een streep door, die moet aangeven dat je telefoon geen geluid maakt. Google moderniseert dat icoontje nu, en maakt er een luidspreker van.

Snel ontgrendeld

Google maakte het ook makkelijker om je telefoon te ontgrendelen. Op heel wat telefoons kan je je pincode invoeren, waarna meteen je telefoon ontgrendeld wordt. Met andere woorden: de telefoon verklapt meteen of de ingevoerde pincode juist is of niet. In de standaardversie van Android, die vooral op Pixel-toestellen draait, zat die functie nog niet ingebakken. Met Android 14 zal dat wel het geval zijn en staat de functie zelfs standaard ingeschakeld. Wie wil, kan de automatische bevestiging van de pincode uitzetten in de instellingen van Android 14-telefoon.

Wie zijn telefoons tweedehands koopt, kan dat binnenkort ook met iets meer gemoedsrust doen. In het informatiescherm, in de instellingen van je telefoon, komt namelijk een extra veld te staan. Dat zal aangeven in welk jaar je telefoon geproduceerd is. Voorheen konden Android-gebruikers enkel de releasedatum van het toestel terugvinden – handig om te bepalen hoe lang je nog van veiligheidsupdates kan genieten. Nu is het dus ook mogelijk om te zien hoe oud een toestel precies is.

Tablets

Specifiek voor tablets voegt Google nog een verbetering toe. Houd je een app op het thuisscherm lang ingedrukt, verschijnt er zoals gewoonlijk een menu met enkele items. Nieuw daar is de optie om een app in split-screen te openen, zodat je meteen op een half scherm kan beginnen werken. Op die manier wordt het gebruikers heel wat makkelijker gemaakt om in split-screenmodus te werken.

Overige bewerkingen

Verder voert Google een aantal oplossing door voor bugs die in bèta nummer drie nog menig gebruiker teisterden. Dat er in de nieuwe bètaversie geen probleempjes opduiken, kan niet gegarandeerd worden. In ieder geval kunnen gebruikers er wel van uitgaan dat de nieuwe bètaversie stabieler is dan de vorige.

Uitgelicht artikel Android 14 bèta Android 14 Beta 3 is nu beschikbaar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business