Nieuws

3 jaar gevangenis voor man die Samsung-geheimen verkocht

Samsung gebouw
© Unsplash / Bakak Habibi
Met de ontwikkeling van nieuwe technologie gaat heel wat geld gemoeid. Met het stelen van die technologie ook.

Beeldschermtechnologie wordt alsmaar geavanceerder. Reden genoeg voor bedrijven zoals LG en Samsung om hun bedrijfsgeheimen goed te bewaken: met de ontwikkeling van nieuwe technologieën is namelijk flink wat geld gemoeid. Het uitlekken van productietechnologieën wordt dan ook zwaar bestraft. Een ex-CEO van een bedrijf dat met Samsung samenwerkte ondervindt dat nu aan den lijve.

Het verhaal dateert van 2018: de voormalige CEO van TOPTEC Co. Ltd. lekte toen verschillende specificaties, tekeningen en details over de werking van Samsungs gebogen OLED-schermen. TOPTEC had toegang tot deze gegevens, aangezien het bedrijf samenwerkte met Samsung voor de productie van de schermen. Meer bepaald produceert TOPTEC, dat net als Samsung van Koreaanse oorsprong is, apparatuur die benodigd is om OLED- en LCD-panelen te vervaardigen.

De CEO en een aantal werknemers van het bedrijf wisten de informatie van Samsung te bemachtigen. Die droegen ze over naar een apart bedrijf dat ze daarvoor hadden opgericht. Deze documenten werden verkocht aan verschillende Chinese bedrijven. Het nieuw opgerichte bedrijf zou ook gebruikt zijn om machines voor de productie van gebogen beeldschermen te maken. Van de 24 machines die het bedrijf maakte, werden er uiteindelijk 16 verkocht aan Chinese firma’s.

Gevangenisstraf na beroep

In eerste aanleg werden de ex-CEO en de werknemers vrijgesproken. De rechter oordeelde aanvankelijk dat de gelekte technologie niet bepaald geheim was, en dat er daarom niet kon worden bestraft. In beroep oordeelde een andere rechter echter dat het om “frontier-technologie” gaat, technologie die enorm vernieuwend is.

Volgens de Koreaanse overheid horen zulke documenten niet openbaar te zijn. De nieuwe uitspraak veroordeelt de ex-CEO tot een gevangenisstraf van drie jaar. Twee werknemers mogen twee jaar brommen, terwijl een ander lid een boete van 100 miljoen KRW (€70.545) kreeg.

Ter vergelijking: voor de ontwikkeling van de beeldschermtechnologie had Samsung maar liefst 38 ingenieurs nodig. Het project kostte zo’n 150 miljard KRW, of 105,9 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business