Nieuws

Innoptus Solar Team stelt tiende Belgische zonnewagen voor

zonnewagen
© Innoptus Solar Team
Het Belgische Innoptus Solar Team stelde vandaag de jubileumeditie van de Belgische zonnewagen voor. In oktober zullen ze er hun titel mee verdedigen.

20 ingenieursstudenten werkten een jaar lang aan de jubileumeditie van de Belgische zonnewagen. In oktober nemen de studenten met de wagen deel aan de ‘Bridgestone World Solar Challenge’ – lees: het wereldkampioenschap voor zonnewagens.

20 studenten van de KU Leuven konden vandaag het resultaat van een jaar hard werk voorstellen. Dat doen ze aan het Antwerpse Havenhuis, dat de fotogenieke achtergrond vormde voor de onthulling. De wagen werd gebouwd voor Innoptus Solar Team, dat elke twee jaar een nieuwe zonnewagen presenteert om mee naar het wereldkampioenschap in Australië te trekken. De wagen werd ‘Infinite’ gedoopt.

Energetisch aspect krijgt upgrade

Dit jaar sleutelden de verschillende teamleden voornamelijk aan het energetisch aspect van de wagen. De motor en het batterijpakket kregen allerlei optimalisaties, waarbij de limieten van de technologie worden opgezocht. Dat resulteert in een zelfontworpen batterij die ritten van maar liefst 900 kilometer aankan.

© Innoptus Solar Team

Elektrisch ingenieur Stan Kelchtermans zegt dat het gelukt is “om een moter te bouwen met een hogere efficiëntie dan motoren die gebruikt worden door Tesla”. Zelfs als de zon niet schijnt, kan de auto van Brussel naar het zuiden van Frankrijk rijden. Ter vergelijking: de autonomie van de vorige Belgische zonnewagen lag maar liefst 200 kilometer lager. Ook de motor werd volledig in-huis ontwikkeld, waardoor de zonnewagen een maximumsnelheid van 170 km/u weet te halen.

Aerodynamisch als nooit tevoren

De innovaties beperken zich niet tot het energetische aspect. Ook aan de aerodynamica van de zonnewagen werd gesleuteld. Zo heeft de Infinite een opvallende vin aan de cockpit hangen. Deze wordt bij zijwind uitgeklapt, waardoor de wagen als het ware kan zeilen op de wind. Hierdoor verbruikt de wagen bij zijwind maar liefst vier keer minder energie.

De Infinite is ook de smalste zonnewagen tot nu toe én gestroomlijnder dan ooit tevoren. Dat zou de Belgen van Innoptus Solar Team een competitief voordeel opleveren dat hen helpt de titel te verdedigen.

Titel verdedigen

Want daar gaat het namelijk om: de titel verdedigen. Bij hun deelname aan de vorige Bridgestone World Solar Challenge, in 2019, haalde het Belgische team de eerste plek. Die titel moeten ze nu zien te verdedigen tegen topfavorieten als Nederland, de V.S. en Japan.

Het wereldkampioenschap gaat door van 22 tot 29 oktober. De deelnemers zullen een reis moeten maken van Darwin naar Adelaide – een reis van zo’n 3021 kilometer, recht door de Australische Outback. Wie als eerste over de meet rijdt, wint het wereldkampioenschap.

Het volledige team. © Innoptus Solar Team
Uitgelicht artikel Agoria Solar Team Sasol Solar Challenge Belgische zonnewagen vertrekt naar Zuid-Afrika voor langste wedstrijd ooit

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business