EU opent onderzoek naar Teams-bundeling met Office

Microsoft Teams logo
© Unsplash / Dimitri Karastelev
De Europese Commissie zou op korte termijn zijn mededingingsonderzoek starten naar Microsofts bundeling van Teams in het Office-pakket.

Een tweetal weken geleden raakte via Reuters bekend dat zo’n onderzoek in het verschiet lag. Het onderzoek van de Europese Commissie naar Microsoft volgt op een drie jaar oude klacht van Slack. Daarin stelde de berichtendienst dat Microsoft een “oneerlijk concurrentievoordeel” verkreeg door Teams te bundelen in zijn Office-pakketten. Nadat de Europese Commissie de klacht in behandeling nam, besloot Microsoft Teams voortaan niet te bundelen in zijn Office-pakketten. Dat lijkt de EC niet ver genoeg te gaan, blijkens nieuws over een geplande start van het mededingingsonderzoek.

Volgens de Financial Times moet het onderzoek komende week van start gaan. Dat meldt de krant op basis van vier bronnen betrokken bij de kwestie. Hoelang het onderzoek zou duren en wat de EC exact wil achterhalen nu Teams niet meer wordt gebundeld, raakt niet bekend.

‘Prijsverschil Teams te klein’

Een mogelijke aanleiding daartoe is de beperkte acties van Microsoft. Microsoft stopte weliswaar met het bundelen van Teams bij Office, maar kwam wel met een nieuwe Office 365-bundel, waar Teams alsnog in zit. Die bundel zou qua prijs te weinig verschillen van het Office-pakket zonder de berichtendienst. Zodoende blijft het voor bedrijven interessanter om voor Teams te kiezen dan een andere, soortgelijke dienst als Slack.

Als gevolg behoudt Microsoft daarmee zijn positie als monopolistische speler. Wie voor Slack en Office kiest, betaalt altijd meer. Dat terwijl de realistische kosten voor Teams hoger uitvallen dan waar Microsoft nu om vraagt bij de bundel en losse Teams-abonnementen. Dat is ook exact wat Slack in zijn klacht opperde: zakelijke klanten hebben onvoldoende zicht op de werkelijke kosten van de berichtenapp.

Uitgelicht artikel Microsoft Teams Microsoft onthult nieuwe features en apparaten voor Teams

Forse EU-boetes

Bij overtreding van de Europese mededingingswetgeving kan Microsoft rekenen op forse boetes. De EC kan boetes uitschrijven tot 10 procent van de jaaromzet. Google kreeg in 2018 nog een boete van 4,3 miljard euro opgelegd van de mededingingsautoriteit. Uiteraard is de boete wel afhankelijk van de ernst van de overtreding en de schade die het bedrijf met zijn beleid aanbracht in zijn branche.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business