Nieuws

Drukknop op iPhone 15 Pro krijgt meerdere functies

iPhone 15
Geruchten wijzen er al een tijdje op dat Apple binnenkort afscheid neemt van de gekende ‘mute-switch’. Op de iPhone 15 Pro en Pro Max zou een drukknop op de plek van de schuifschakelaar komen te zitten.

Achter de functie van die nieuwe knop werd lang gezocht. In de bèta van iOS 17 zitten een aantal fragmenten code waarmee MacRumors kon achterhalen welke functie achter de knop hangt. Of liever: welke functies er allemaal op te programmeren vallen. De nieuwe “actieknop”, zoals de knop zal heten, is namelijk programmeerbaar.

Dat wil zeggen dat gebruikers zelf kunnen kiezen welke actie ze aan de knop koppelen. Volgens MacRumors zouden gebruikers op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max maar liefst negen verschillende functies aan de nieuwe knop kunnen geven.

Programmeerbare knop

Daaronder zitten onder meer snelle toegang tot toegankelijkheidsfuncties. Met de knop zou je bijvoorbeeld snel Assistive Touch en andere functies aan en uit kunnen zetten. Gebruikers die geen afscheid willen nemen van de mute-schakelaar, kunnen de knop nog altijd de stille modus laten activeren.

Daar blijft het echter niet bij: de knop zou evengoed de camera kunnen openen of je zaklamp kunnen activeren. Gebruik je vaak de Focus-modes op je iPhone? Ook die kan je met een druk op de nieuwe knop activeren. Ook zaken als voice memo’s, de vertaal-app en het vergrootglas kunnen aan de knop vastgehangen worden. Tot slot kunnen ook Opdrachten aan de knop toegevoegd worden, waardoor je zo goed als elke functie op de knop kan zetten.

Apple lijkt met de nieuwe knop dus een beetje afstand te doen van hoe het altijd te werk ging: doorgaans stelt de fabrikant zo’n functies namelijk op voorhand in, om de gebruikerservaring te kunnen stroomlijnen. Deze keer lijkt dat niet te gebeuren en legt Apple heel wat keuzes bij de gebruiker zelf.

Of Apple nog andere dingen in petto heeft voor de actieknop, zullen we pas tijdens het lanceringsevenement voor de nieuwe iPhones te weten komen. Vermoedelijk vindt dat evenement kort na de zomer plaats.

Uitgelicht artikel iPhone mute-schakelaar Design iPhone 15 Pro toont geen mute-schakelaar meer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business