Stromer onthult eerste solid-state e-bike accu

Stromer ST3 Pinion
© Stromer
Zwitserse e-bikefabrikant Stromer heeft tijdens Eurobike zijn eerste solid-state accu voor e-bikes gelanceerd. De speedpedelec-maker wil van lithium-accu's afstappen.

Stromer onderstreept het belang om bij te dragen aan duurzame ontwikkelingen, zoals die van solid-state accu’s en ontwikkelde daarom een eigen solid-state accu voor e-bikes. Volgens Stromer co-CEO Tomi Viiala zijn solid-state accu’s onder de streep daarnaast een pak veiliger en laden ze tot tien keer sneller op dan conventionele batterijen. Viiala drukt wel meteen de verwachtingen: Stromer kan de accu niet direct in massaproductie nemen – daarvoor liggen de productiekosten simpelweg nog te hoog.

Ook zou de batterijcapaciteit vooralsnog tegenvallen. Specifieke cijfers worden niet genoemd. Voor de ontwikkeling van de eerste keramische solid-state e-bike accu bundelde Stromer krachten met TD Hitech Energy. De batterij was ook al in levenden lijve te zien tijdens Eurobike in Duitsland. Wanneer Stromer verwacht zo’n solid-state energiebron in zijn speedpedelecs te verwerken, laat het bedrijf in het midden.

Voordelen solid-state accu

Met de introductie van solid-state batterijen zou Stromer volledig kunnen afstappen van lithium-ion accu’s. Om te beginnen beperkt die stap de klimaatimpact van e-bikes. Het derven van lithium en de andere benodigde materialen van zulke accu’s – zoals nikkel – vereist extreem veel energie.

Uitgelicht artikel stromer st3 pinion Stromer ST3 Pinion review

Solid-state accu’s zijn bovendien veel veiliger. Het ontbreken van het lithium-elektrolyt maakt solid-state accu’s stabieler, en neemt daarmee risico’s op brandhaarden weg. Ten slotte laden ze sneller op: Stromer becijferde dat zo’n next-gen accu in 12 minuten volledig kan worden opgeladen. Dat is alvast een flinke vooruitgang van de urenlange laadbeurten die nu nog de standaard zijn.

Ontwikkeling in auto-industrie

Stromer benoemt het ook in zijn persbericht: het is vooral een techniek die we uit de auto-industrie kennen. Automotivegiganten als BMW, Mercedes Benz en Toyota werken elk aan een eigen EV. Het laatstgenoemde merk gaf eerder dit jaar te kennen een doorbraak op solid-state-vlak behaald te hebben. Tegen 2027 wil het automerk de eerste elektrische voertuigen met solid-state accu’s lanceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business