PlayStation 5 tikt 40 miljoen verkopen aan

PlayStation 5
© Unsplash / Charles Sims
Sony zegt de kaap van 40 miljoen verkopen te hebben doorbroken met de PlayStation 5. Na problemen met leveranties, is de console nu vrij verkrijgbaar.

Sony meldt in een tweet de 40 miljoen verkopen te zijn gepasseerd. Twee jaar geleden, in juli 2021, stond de teller nog op 10 miljoen verkopen. Toen werd het merk echter nog geplaagd door beperkte chipleveranties: de chipmarkt zat toen nog op slot door de coronacrisis. Inmiddels is die markt weer naar een ander uiterste bewogen – chipfabrikanten moeten hun productie naar beneden bijstellen. Door die brede beschikbaarheid van chips kon Sony zijn consoleproductie weer op orde krijgen, wat nu ook doorsijpelt in de verkoopcijfers.

Zo waren de eerste drie maanden van het jaar goed voor 6,3 miljoen PlayStation 5-verkopen. Cijfers over het tweede kwartaal zijn niet direct bekend. Dat de console populair is, staat echter wel vast – webwinkels hebben nog altijd moeite met het vasthouden van voorraad.

Geweten is dat Microsoft met zijn Xbox ver achterblijft op de cijfers van Sony. Hoewel die consoles steeds beschikbaar bleven bij webwinkels, opteerden klanten voor het wachten op de PlayStation. De aanstaande Activision-Blizzard-deal lijkt daar niet direct iets aan te veranderen – Microsoft is namelijk van plan de games van de gameontwikkelaar ook voor andere consoles te lanceren. Zo’n deal werd alvast gesloten met Nintendo en recent ook Sony.

Geen recordverkopen

Sony’s PlayStation 5 doorbreekt alvast geen voorgaande verkooprecords. Na het eerste kwartaal van 2023 had Sony zo’n 38 miljoen exemplaren verkocht. Minder dan de 40 miljoen exemplaren die het merk in 2,5 jaar wist te slijten van de PlayStation 4. Tegelijk is dat ook niet bepaald verrassend: Sony had lange tijd te kampen met productieproblemen en kon nauwelijks aan de vraag voldoen. Nu lijkt het aanbod te zijn hersteld. De vraag is alleen: sluit die ook aan op de vraag, nu de economie stilaan tot stilstand komt?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business