Nieuws

Twitters naamsverandering naar X activeert beveiligingsmelding Edge 

X
© X
De naamsverandering van Twitter naar X blijft problemen opleveren. Zo waarschuwt Microsoft Edge voor een securityprobleem.

Naamsveranderingen… ze zorgen online vaak voor meer problemen dan wat anders. De naamsverandering van een toepassing als Twitter naar X, is volgens de browser verdacht. Dat meldt Bleeping Computer.

Edge en andere browsers gebaseerd op Chromium gebruiken Progressive Web App Icon Change (PWA) als een methode om malware op te sporen. Door de plotse rebranding van het vertrouwde merk, kan Edge gaan denken dat X een scam is. “Als deze webapp je wil doen geloven dat het een andere app is, de-installeer hem dan”, aldus de beveiligingswaarschuwing, gemeld door gebruiker Florian.

© Florian/X

Toch heeft PWA zijn job gewoon goed gedaan, aldus Bleeping Computer. Het is de taak van de code om alarm te slaan als het favicon van een website plots is veranderd. Vaak wijst het op een scam en dat er vanuit de bekende website geredirect wordt naar een schadelijke URL. De melding rond Twitter en X zou wel weggehaald worden.

Letter X ongelukkig gekozen

Dat de letter X als nieuwe naam nogal ongelukkig gekozen is, bleek vorige week al. Toen werd X geblokkeerd in Indonesië omdat het domein X.com aanzien werd als verbonden aan gokken en porno. De vorige eigenaars van X.com hadden eerder al de wetten van het land overtreden. En dan zijn er wereldwijd nog de legale kwesties rond eigendomsrechten op de merknaam X…

Toch lijken Elon Musk en co voet bij stuk te houden. De plots naamsverandering is onderdeel van een plan om van Twitter, excuseer X, een ‘super-app’ te maken, naar het voorbeeld van het Chinese WeChat. In theorie zou ook X in de toekomst gebruikt kunnen worden als een platform voor betalingen, als berichtendienst of voor oproepen.

Uitgelicht artikel X Nieuwe naam van Twitter al honderden keren geregistreerd als handelsmerk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business