Nieuws

Google koppelt Google Chrome los van ChromeOS

ChromeOS
© iStock / Savusia Konstantin
Google is al enkele jaren bezig met wat ze intern ‘project Lacros’ noemen. De bedoeling is om ChromeOS en de internetbrowser van elkaar los te koppelen.

ChromeOS is het besturingssysteem dat steevast op alle Chromebooks draait. Het besturingssysteem is gebaseerd op zowel Linux als de Google Chrome-browser, daar die browser volledig in het besturingssysteem geïntegreerd werd. Google maakt er nu echter werk van om browser en besturingssysteem van elkaar te scheiden.

Daarbij zou de Chrome-browser volledig uit het besturingssysteem weggehaald worden. Hoe je dan op het internet kan? Google Chrome zal nog steeds als standaardbrowser op alle Chromebooks geïnstalleerd staan, al gaat het binnenkort dan wel over de Linux-versie van de browser. Met andere woorden: het is de bedoeling dat Google Chrome minder diep in het systeem komt te zitten.

Nu bericht About Chromebooks dat de verandering in ChromeOS weleens sneller kan gebeuren dan gedacht. In de nieuwste uitgave van het besturingssyteem, versie 116, is het al mogelijk om de Linux-versie van Google Chrome te draaien naast de geïntegreerde versie. In de bèta voor versie 116 was het bovendien mogelijk om die Linux-browser als enige browser te gebruiken.

Veiligheidsupdates

De ingreep klinkt weinig ingrijpend: als gebruiker zal je namelijk nog steeds via Google Chrome surfen. Toch zal de scheiding tussen browser en besturingssysteem wel degelijk vruchten afwerpen, vooral voor wie met een oudere Chromebook werkt.

Momenteel hangen alle updates voor de Google Chrome-browser namelijk vast aan het besturingssysteem. Om de browser bij te werken, moet daarom elke keer het hele systeem geüpdatet worden. Daardoor krijgen oudere Chromebooks, die geen upgrades meer krijgen voor het besturingssysteem, ook geen veiligheidsupgrades meer voor hun browser.

Met de splitsing maakt Google een einde aan die situatie, waardoor ook oude Chromebooks weer veilig op het internet kunnen surfen. De vraag is alleen maar welke van die toestellen de nieuwe, gesplitste versie van het besturingssysteem kunnen draaien. Een antwoord op die vraag krijgen we vermoedelijk pas wanneer het besturingssysteem helemaal klaar is.

Uitgelicht artikel Bing Chat Enterprise Bing Chat nu ook beschikbaar in Google Chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business