Nieuws

Flagship-smartphones van 2024 zouden oudere chips gebruiken

chip smartphones
© iStock / gorodenkoff
Klanten verwachten elk jaar een betere en snellere smartphone. Het lijkt erop dat 2024 het iets rustiger aan doet.

De wet van Moore stelt dat het aantal transistoren op een bepaald oppervlak elke twee jaar verdubbelt. Lees: elke twee jaar wordt technologie ongeveer dubbel zo snel. Er is echter geen wet die voorschrijft dat consumenten van die vooruitgang kunnen profiteren. Dat zien we nu op de smartphonemarkt: hoewel Qualcomm dit jaar nog een nieuwe Snapdragon 8 Gen 3-chip voor smartphones zou lanceren, ziet het er niet naar uit dat de chip in smartphones opgenomen zal worden.

Via Weibo laat ‘Digitale Chatter’, die wel vaker informatie aan de man brengt, weten dat de Snapdragon 8 Gen 3 aan de dure kant lijkt te zijn. Volgens het bericht op de Chinese socialemediasite kijken heel wat fabrikanten in de richting van de Snapdragon 8 Gen 2 en zelfs MediaTeks Dimensity-platform. Dat zijn geen slechte chips, maar wanneer de nieuwe Snapdragon-chip uitkomt zijn ze wel iets of wat verouderd. Dat ze dan goedkoper worden speelt ook zeker en vast een rol in het verhaal.

Niet dat het publiek niet zal kunnen proeven van die nieuwe chip. Alleen zal je daar een iets duurdere telefoon voor moeten kopen. Dit jaar zat er nog een Snapdragon 8 Gen 2 in verschillende flagship-telefoons zoals de Samsung Galaxy S23 en Asus Zenfone 10. In 2024 zou het wel eens anders kunnen lopen: aangezien de prijs van de nieuwe Snapdragon 8 Gen 3 wat aan de hoge kant is, zouden we hem ook alleen in Pro-telefoons, die iets duurder verkocht worden, terugvinden.

Niets nieuws

Op zich is het niets nieuws dat smartphonefabrikanten een iets oudere chip kiezen. Zo koos Nothing voor zijn Phone (2) ook de iets oudere Snapdragon 8 Gen 1-chip. Volgens de lekker zouden meerdere merken naar die aanpak kijken – het zou dus zeker niet bij de budgetmerken blijven. In hoeverre de beoordeling van deze ‘Digitale Chatter’ betrouwbaar is, zal blijken wanneer de flagshiptelefoons voor 2024 onthuld worden.

Uitgelicht artikel Nothing Phone (2) review: premium aan betaalbare prijzen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business