Nieuws

Face ID komt mogelijk naar MacBooks

MacBook notch Face ID
© Unsplash/Bram van Oost
Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor het gebruik van Face ID op MacBooks en de iMac. Er is geen garantie dat Apple de plannen werkelijk wil doorzetten.

Apple stelt met enige regelmaat patenten op. Recent nog raakte bekend dat de technologiegigant werkt aan techniek voor AirPods die hersengolven kan uitlezen. Ditmaal is de techniek wel een pak minder spannend; toekomstige Apple MacBooks en iMacs krijgen mogelijk Face ID mee, blijkens de recent ingediende patentaanvraag.

Voortbestaan van de notch

Volgens de plannen van Apple krijgen de Macs straks naast hun webcam ook een dotprojector, floodlight en een infraroodcamera mee. Die componenten gebruikt het bedrijf momenteel al op de iPhone. Zelfs de notch wordt hergebruikt. Niet geheel verrassend: de huidige MacBooks bevatten al zo’n inkeping in het scherm. Voor de iMac geldt dit nog niet. De vraag is of Apple die notch werkelijk meeneemt in een definitief ontwerp, of dat dit enkel ter illustratie is.

Met de komst van Face ID naar de iMac zouden gebruikers van de desktopcomputer eindelijk een biometrische authenticatie-optie krijgen. Momenteel moeten zij nog met hun wachtwoord inloggen, tenzij ze Apple’s Magic Keyboard met Touch ID bestellen. MacBook-gebruikers hebben al standaard de optie om met Touch ID in te loggen.

Uitgelicht artikel Apple Mac Mini Apple Mac Mini ondergaat M3-behandeling

Vermoedelijk zal de komst van Face ID ook meteen het einde van Touch ID op Macs betekenen. Dit gebeurt nu al stilaan op iPads, waarbij enkel nog de goedkoopste modellen Touch ID meekrijgen. De iPhone is bijna geheel verlost van de vingerafdruk-inlogmethode. Die revolutie begon in 2017 met de iPhone X. Momenteel bevat enkel de goedkoopste SE nog een vingerafdrukscanner.

Nog geen zekerheid

Apple’s patentaanvraag voor de MacBook en iMac betekent niet dat Face ID werkelijk naar Macs komt. Grote technologiebedrijven dienen constant patentaanvragen in. Of ze een techniek werkelijk gaan gebruiken, hangt onder meer af van de marktomstandigheden.

Toch lijkt de komst van Face ID naar Macs zo gek nog niet. Aanwijzingen dat het bedrijf de techniek al in 2023 wil inzetten op zijn Macs, zijn er niet. Daar het bedrijf elk jaar nieuwe MacBooks en iMacs uitbrengt, zou de vernieuwing zomaar al in 2024 kunnen volgen.

appleBeveiligingFace IDimacmacbookmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals