Nieuws

Microsoft brengt Python naar Excel

Microsoft Excel
© iStock / juststock
Met een nieuwe update maakt Microsoft de codeertaal Python beschikbaar in Excel. Momenteel zit de integratie nog in de previewfase.

Microsoft kondigde gisteren een grote update aan voor spreadsheetprogramma Excel. Wie iets van Python kent, kan die kennis binnenkort ook toepassen binnen spreadsheets. Daardoor kunnen gebruikers data, afkomstig uit Python, analyseren en manipuleren. Andersom geldt hetzelfde: geavanceerde analyses met Python kunnen vanaf nu rechtstreeks in Excel gemaakt worden.

Het mooie aan het verhaal is dat je er zelf niets voor hoeft te installeren: Python wordt als het ware in Excel ingebakken. Microsoft voegt bovendien een nieuwe functie toe, samen met de Python-integratie. Het gaat om de functie ‘PY’, waarmee je gegevens uit Python naar Excel-cellen kan laten schrijven.

Angst voor zware berekeningen hoef je in ieder geval niet te hebben, ongeacht hoe traag je computer precies is. Python-berekeningen zullen namelijk in de Microsoft Cloud gemaakt worden. Dankzij een samenwerking met Anaconda, een onderneming die Python-libraries bijhoudt, kunnen libraries als Matplotlib, Seaborn opgenomen worden in Excel. Daarmee kan je data op een makkelijke manier visualiseren.

Datavisualisatie met behulp van Seaborn. © Microsoft / Chris Gross

Guido van Rossum, de man achter de Python-codeertaal, zegt blij te zijn dat “deze hechte integratie tussen Python en Excel nu het levenslicht ziet”. De man, die nu bij Microsoft werkt, zegt dat hij een integratie als deze drie jaar geleden nog onmogelijk achtte.

Om Python te gebruiken in Excel moet je voorlopig wel nog aangemeld zijn als Microsoft 365 Insider en gebruikmaken van de bètaversie van de applicatie. De integratie is momenteel alleen beschikbaar voor Excel op Windows, maar zou later ook naar andere besturingssystemen komen.

Ook zou Python opgenomen worden in het Microsoft 365-abonnement, maar dan wel alleen tijdens de Preview-periode. Na die preview-periode zouden “sommige functies” achter een betaalmuur komen te zitten, aldus Microsoft in een blogbericht.

Uitgelicht artikel Aptos lettertype font Microsoft Office krijgt nieuw standaardlettertype ‘Aptos’

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business