Nieuws

Microsoft Office krijgt nieuw standaardlettertype ‘Aptos’

Aptos lettertype font
© Microsoft
Na vijftien jaar Calibri is het tijd voor een nieuw standaardlettertype, Na Times New Roman, Arial en Calibri krijgen we nu 'Aptos'.

Meer dan vijftien jaar lang stond Calibri ingesteld als standaardlettertype voor de Office-toepassingen van Microsoft. Na die vijftien jaar is het echter tijd voor een frisse wind in de vorm van een nieuwe font. Gebruikers van Microsofts Office-programma’s zoals Word en Excel zullen Calibri binnenkort vervangen zien worden voor een nieuwe lettering. Die krijgt de naam ‘Aptos’ mee.

Hoewel het nieuw klinkt, gaat het om een lettertype dat meeste gebruikers al kennen. Twee jaar geleden lanceerde Microsoft een aantal nieuwe lettertypes, met namen als Seaford, Skeena, Tenorite, Grandview en Bierstadt. De bedoeling was om het meest geschikte standaardlettertype voor Office-toepassingen te vinden, aangezien Calibri stilaan aan vervanging toe was. Bierstadt werd inmiddels omgedoopt door ontwerper Steve Matteson naar ‘Aptos’, de naam van een gemeente in Californië en zal met die naam in Office-toepassingen verschijnen.

Wie per se Calibri wil blijven gebruiken, kan dat blijven doen. Microsoft verwijdert het oude lettertype niet, maar laat het beschikbaar blijven in de keuzemenu’s van zijn toepassingen. Wie dat wil, kan daar dus nog steeds wisselen van font. Al zal die keuze grotendeels afhangen van de kwaliteit van je monitor. Calibri is namelijk niet afgestemd voor monitoren met een hoge resolutie, waardoor het lettertype er soms vreemd kan uitzien. Aptos moet er vooral voor zorgen dat tekst ook op displays met hoge resoluties aangenaam is om te lezen. Kies je toch liever Calibri? Dan vind je dat font bovenaan de keuzelijsten terug, samen met voorgangers als Times New Roman en Arial.

Dus krijgt Microsoft Office, voor het eerst sinds 2007, een nieuw standaardlettertype. Microsoft kiest hier opnieuw voor een schreefloos lettertype, zonder dwarsstreepjes aan de uiteindes van de letter. Die dwarsstrepen kunnen de leesbaarheid van lange gedrukte teksten verbeteren, maar hebben niet erg veel nut op een computerscherm. Fans van Grandview, Seaford, Skeena en Tenorite hoeven bovendien niet te vrezen: die lettertypen blijven gewoon beschikbaar.

Uitgelicht artikel Office Beveiligingssignatuur in Microsoft Office blijkt helemaal niet veilig

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business