Nieuws

Intels veertiendegeneratiechips houden het op LGA 1700

Intel
© iStock / Ivan_balvan
Koop je een nieuwe CPU? Dan is het belangrijk dat je moederbord en processor compatibel zijn met elkaar. Wie upgradet van Intels 13de generatie naar generatie 14 zal zijn moederbord kunnen behouden.

Bouw je zelf een computer? Dan koop je de CPU ofwel bij Intel, ofwel bij AMD. Die laatste hanteert nu al zeker vijf jaar het zogenaamde AM4-platform. Dat wil zeggen dat alle AMD-CPU’s van de afgelopen vijf jaren in dezelfde moederborden, met dezelfde sockets passen. Intel wisselt vaker van socket. Momenteel gebruikt de chipfabrikant het LGA 1700-platform: de chip heeft 1.700 contactpunten, en het moederbord 1.700 pinnetjes die contact maken met de CPU.

Wanneer Intel met een nieuwe generatie chips komt, is het eigenlijk altijd afwachten of ze compatibel zullen zijn met het huidige socket. Een nieuw moederbord van Gigabyte, dat specifiek voor veertiendegeneratiechips werd ontwikkeld, gebruikt alsnog het LGA 1700-socket dat in 2021 geïntroduceerd werd.

Uitgelicht artikel Intel meteor lake Intel stopt met Core i-naamgeving, introduceert Ultra-modellen

Chipset-upgrade

Niet om te zeggen dat die nieuwe chips meer van hetzelfde zijn: er zitten wel degelijk verschillen tussen de nieuwe en de oude moederborden. In het Gigabyte-moederbord kreeg de Z790-chipset een upgrade. Verwacht daarvan vooral een vernieuwde memory controller en een nieuwe layout voor het RAM-geheugen. Die zullen zich vertalen in RAM-snelheden die moederborden vandaag niet kunnen verwerken: PCWorld slaagde erin om DDR5-geheugen met een snelheid van 8.266 MHz te doen werken. Gigabyte denkt niet dat andere moederbordfabrikanten erin zullen slagen om die snelheid te evenaren.

Verder komt het nieuwe moederbord met upgrades voor de M.2-slots. Dat is nodig, aangezien nieuwe PCIe 5.0 SSD’s flink warm kunnen worden. Ook het PCIe 5.0-slot waar je de GPU op aansluit kreeg een flinke upgrade: het is flink steviger gemaakt zodat het ook de zwaarste GPU’s zonder problemen kan dragen.

Wanneer de nieuwe CPU’s en moederborden beschikbaar komen is echter nog een raadsel. Daarover komt in de komende maanden ongetwijfeld meer nieuws.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business