Nieuws

PlayStation 5 Pro is ‘tweemaal zo snel’, dit moet je weten

PS5 Slim
© iStock
De PlayStation 5 Pro is mogelijk tweemaal zo snel als Sony's PlayStation 5. Die snelheidsboost zou met name voortkomen uit een vlottere RDNA-GPU.

Die GPU zit weer ingebakken in Sony’s nieuwe Viola APU. Volgens RedGamingTech is die APU gebaseerd op AMD’s Zen 2 (CPU) en RDNA 3.5 (GPU) technieken. Dat Sony koos voor de Zen 2-architectuur en niet voor AMD’s gloednieuwe Zen 4-generatie heeft mogelijk te maken met de kosten van zulke nieuwe, efficiëntere chipontwerpen. De CPU is bovendien niet het belangrijkste component in de aanstaande PlayStation 5 Pro. Een AMD Zen 2-ontwerp met 8 rekeneenheden en 16 threads zou daarom afdoende rekenkracht leveren voor de gamingconsole.

Zoals gezegd is het vooral de GPU die de PlayStation 5 Pro naar nieuwe hoogten stuwt. Die GPU is gebaseerd op AMD’s RDNA 3.5-architectuur en bevat 32 WGP’s (‘workgroup processors’). Sony zou twee van die GPU-rekeneenheden uitschakelen, waardoor de PS5 Pro 30 actieve WGP’s bevat. Gekend is verder dat de GPU-eenheden kloksnelheden van 2.500MHz tot 2.800MHz bereiken. Alle 30 WGP’s samen zouden op de genoemde kloksnelheden respectievelijk 19,2 en 21,5 TFLOP’s aan rekenkracht bieden.

Uitgelicht artikel PlayStation portal Prijs en specificaties PlayStation Portal, oortjes én nieuwe headset gekend

Hiermee bereikt Sony een GPU-prestatieverdubbeling ten opzichte van de PlayStation 5. De GPU in die console bood namelijk maximaal 10,28 TFLOP’s aan rekenkracht. Ter ondersteuning van de GPU voorziet Sony op de PS5 Pro in 16 GB RAM. Net als op de PS5 wordt dit geheugen gedeeld tussen de CPU en GPU.

Vlottere SSD

Andere onderdelen van de PlayStation 5 worden eveneens aangepast op de Pro-variant. Sony zou gesleuteld hebben aan de SSD, wat zoveel zegt als: er zit een andere SSD in. In hoeverre die SSD – voor zover het lek klopt – sneller is dan zijn voorganger, blijft onbesproken. Het is ook mogelijk dat de SSD simpelweg meer opslagcapaciteit biedt. Momenteel is de PS5 uitgerust met een 1 TB SSD, waarvan 825 GB voor de gebruiker beschikbaar is.

Of de PlayStation 5 Pro daadwerkelijk in aantocht is, blijft voorlopig koffiedik kijken. Mocht Sony de console daadwerkelijk uitbrengen, dan zijn de prestaties vergelijkbaar met die van een middenklasse of zelfs high-end gamingcomputer. Dat stelt RedGamingTech. Dat resulteert mogelijk ook in een prijskaartje dat menig gamer net iets te gortig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business