Nieuws

VanMoof overgenomen door e-stepfabrikant Lavoie

VanMoof e-bike
© Unsplash
E-bikefabrikant VanMoof ging eerder deze zomer failliet. Een tijdlang werd naar een overnemer voor het Amsterdamse fietsenmerk gezocht. Inmiddels werd die gevonden in Lavoie, fabrikant van elektrische steps en een dochterbedrijf van McLaren Applied.

De curatoren meldden dat er in het Britse Lavoie een overnemer is gevonden voor VanMoof. Voor de overname waren verschillende gegadigden, waaronder ook het Amerikaanse Micromobility.com. Uiteindelijk trekt Lavoie aan het langste eind en mag het bedrijf de Nederlandse fietsenmaker overnemen. Het bedrag dat daarmee gemoeid gaat werd niet publiek gemaakt.

VanMoof ging failliet na een hobbelig parcours: sinds de oprichting in 2009 wist het bedrijf geen winst te boeken. Meermaals klopten de broers Carlier aan bij investeerders, maar die konden niet voorkomen dat de jaarrekening in 2021 werd afgesloten met 80 miljoen euro verlies.

De oorzaak van de VanMoof-problemen ligt grotendeels bij de fietsen zelf. Bij VanMoof ging het vooral om stijlvolle elektrische fietsen. Om dat waar te maken werden de fietsen uitsluitend met zelf-ontwikkelde onderdelen. Flink lastig: die onderdelen zijn niet alleen nodig om nieuwe fietsen te maken en die te verkopen, maar ook om kapotte fietsen te repareren. Geen enkele andere fietsenmaker werkt met deze onderdelen, waardoor de productieprijs ervan flink kon oplopen.  

Het Nederlandse Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) betaalt sinds het faillissement de lonen van de 700 VanMoof-werknemers. Wat er met hen staat te gebeuren is momenteel onduidelijk, al kunnen ze waarschijnlijk niet voor de fietsenmaker blijven werken: aan Het Financieele Dagblad vertelt Nick Fry, president-commissaris bij McLaren Applied, dat er waarschijnlijk maar een vijftig- of zestigtal werknemers aan de slag kan blijven. Ook is nog niet beslist wat de rol van de broers Taco en Ties Carlier, die het fietsenbedrijf oprichtten, zal worden.

Na de overname

Werknemers krijgen op 4 september meer duidelijkheid: hoewel de overname reeds bevestigd werd, moeten de nodige documenten daarvoor nog ondertekend worden. Dat zal aanstaande maandag gebeuren.

Lavoie zal wel productie- en verkoopprocessen van VanMoof volledig omgooien, zodat het niet in dezelfde problemen komt te zitten. Verwacht dus dat de volgende VanMoof-fiets wél gebruik zal maken van gestandaardiseerde Shimano- of SRAM-onderdelen. Ook moet je in de toekomst op meer plekken terecht kunnen voor een nieuwe of met een kapotte VanMoof-fiets: het alleenrecht op de verkoop en reparatie verdwijnt.

Hoe het zit voor huidige eigenaren van VanMoof-fietsen? De app en het achterliggende systeem, waarmee je de fietsen kan ontgrendelen, blijven in de lucht. Om dat te garanderen werd haast gemaakt met de overname.

Heb je een kapotte VanMoof-fiets staan? Pas maandag weten we of Lavoie daar nog reparaties voor zal voorzien of niet. Aangezien de vervangonderdelen zo duur zijn, kan dat nog een lastige klus worden voor Lavoie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business