Nieuws

Productie Toyota’s lag tijdlang stil door volle opslagschijf

Toyota
© iStock / josefkubes
Toyota, de grootste automaker ter wereld, moest de productie tijdelijk opschorten vanwege een volle opslagschijf.

Vorige week kampte Toyota met ernstige problemen: alle veertien fabrieken van het automerk in Japan moesten noodgedwongen de productie staken. Met de problemen zijn de computersystemen van Toyota betrokken, maar niet op de verwachte manier. Neen, Toyota werd niet gehackt. Het bedrijf bleek simpelweg te weinig opslagruimte te hebben.

Op 28 augustus moest Toyota maar liefst 28 assemblagelijnen on hold zetten. Meerdere servers, die de bestelling van onderdelen verzorgen, hadden toen te maken met problemen. Uit intern onderzoek blijkt dat die problemen een dag eerder veroorzaakt werden, tijdens een onderhoudsprocedure. Tijdens dat onderhoud werd data, die zich in de database opstapelt, georganiseerd en weggehaald. Onvoldoende schijfruimte zorgde er echter voor dat het proces mislukte, waarna het systeem stilviel. De back-ups hadden met eenzelfde probleem te maken, waardoor niet overgeschakeld kon worden op een werkend systeem, zegt het merk in een persmededeling.

Het tekort aan schijfruimte zorgde er uiteindelijk voor dat 28 assemblagelijnen op 28 en 29 augustus volledig stil lagen. Dat komt overeen met een derde van de volledige productie. Uiteindelijk werden de problemen op 29 augustus opgelost door het ordersysteem naar een grotere server te migreren. Op 30 augustus werden er al opnieuw auto’s in elkaar gestoken.

Financiële kater voor Toyota

Desalniettemin blijft het een koude douche waar Toyota nog een financiële kater aan kan overhouden. In mei 2022 werd de Japanse autobouwer al eens gehackt, waarna het dezelfde veertien fabrieken tijdelijk gesloten moest houden. Ook toen waren de gevolgen niet mals. Het feit dat de productie net terug op gang aan het komen was, maakt de affaire enkel kostelijker.

In april kreeg Toyota een nieuwe CEO. Sindsdien kwam de autobouwer al enkele keren in opspraak. In mei nog zei Toyota dat het per ongeluk klantgegevens van zeker 2 miljoen Toyota-eigenaars per ongeluk had gedeeld. De oorzaak was toen een verkeerde configuratie van een cloudsysteem. Deze keer lijdt de fabrikant geen gezichtsverlies dankzij hackers, al is een overvolle schijf niet veel beter.

Uitgelicht artikel Prius Prius (2023) wordt zuinigste hybride ooit bij Toyota

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business