Nieuws

Instagram test functie met privéposts voor Beste vrienden

Instagram Beste vrienden
© iStock / P. Kijsanayothin
Instagram test een functie waarmee gebruikers zelf invloed kunnen uitoefenen op het algoritme door hun posts te verbergen.

Om aan de nieuwe Europese DSA-wetgeving te voldoen, maken platformen als Facebook en Instagram het al mogelijk om het algoritme uit te schakelen. Dat algoritme bepaalt, op basis van een heleboel factoren, wat je precies in je Instagram-feed te zien krijgt. Om op de wensen van veel gebruikers te antwoorden, maakt de socialemedia-app het nu mogelijk om zelf het algoritme een beetje te beïnvloeden. Bepaalde gebruikers kunnen er nu al, bij wijze van een test, voor kiezen om hun Instagram-posts te delen met hun Beste vrienden.

Meta liet aan Techcrunch weten dat de functie al getest wordt in bepaalde landen, maar zegt daar niet bij dewelke. Momenteel hebben heel wat mensen 2 Instagramaccounts: eentje waar zo goed als iedereen op mag kijken; en een zogenaamd ‘finsta’-account waar een slotje op zit en waar alleen hechte vrienden op toegelaten worden. Via die omweg proberen gebruikers Instagram-posts te plaatsen via de normale weg, maar dan voor een besloten groep. De functie die Instagram nu test zou dat tweede account overbodig maken.

Stories en Threads

Gebruikers kunnen momenteel al kiezen om Stories te delen die enkel de groep van Beste vrienden kan zien. Binnenkort zou dat dus ook lukken voor de normale Instagram-posts. Met andere woorden: binnenkort hoef je niet je hele Instagram-profiel op ‘privé’ te zetten, maar kan je die keuze post per post maken.

Bovendien zou de verandering er ook voor zorgen dat de Beste vrienden-groep in Instagram eindelijk gebruikt wordt door de app. Nu gebeurt dat enkel in Stories. Een chatapplicatie waar je een groepsgesprek kon aanmaken op basis van die groep, Threads, ging in 2022 uit de lucht. Nadien reanimeerde Meta wel de naam van het platform, maar de Beste vrienden-functie bleef liggen. De nieuwe socialenetwerkdienst van Meta, dat dezelfde naam heeft maar verder geen gelijkenissen vertoont, is trouwens nog steeds niet beschikbaar in de EU.

Uitgelicht artikel Meta Facebook en Instagram krijgen mogelijk betalende versie zonder ads

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business