Nieuws

Intel introduceert Thunderbolt 5 met meer bandbreedte

Thunderbolt 5
© Intel
Intel introduceert vandaag Thunderbolt 5, een nieuwe standaard die de verbindingen tussen laptops, monitors en dockingstations zal verbeteren.

Aan de oppervlakte zien ze er hetzelfde uit, maar Thunderbolt-poorten zijn iets anders dan usb-c-poorten. Langs een Thunderbolt-poort kan namelijk veel meer data versluisd worden en dat aan een hogere snelheid dan USB 3.2 Gen 2×2-aansluitingen – dat zijn de snelste reguliere usb-c-poorten die er zijn. Thunderbolt 5 biedt dubbel zoveel bandbreedte als Thunderbolt 4, waardoor nog meer en sneller informatie doorgevoerd kan worden. Om zo’n bandbreedtes te halen maakt Thunderbolt 5 gebruik van USB4 V2.

Concreet zal een Thunderbolt 5-aansluiting maar liefst 80 Gbps in bi-directionele bandbreedte kunnen voorzien. Je kan dus tegelijkertijd 80 Gbps ontvangen én versturen over de kabel. Dit moet gebruikers in staat stellen om gebruik te maken van snellere monitoren aan hogere kwaliteit. Voor doorsnee kantoorwerk heb je zulke snelheden nog lang niet nodig, maar voor gamers en creators komen ze dan weer wel van pas.

Voor de allersnelste monitoren voegt Intel ook een functie toe die ze ‘Bandwidth Boost’ noemen. Daarmee wordt het mogelijk om de 50/50-verdeling van de bandbreedte naar een 75/25-verdeling om te vormen. Je pc of laptop kan dan aan 120 Gbps data over de kabel sturen, maar zelf maar 40 Gbps ontvangen. Nieuwe signaaltechnologie, PAM-3, maakt bovendien mogelijk dat de kabels vanaf nu 1 meter lang worden.

Concrete voordelen

Klinkt dat allemaal abstract? De verschillen tussen Thunderbolt 4 en 5 maken duidelijk om wat voor sprong het gaat. Vandaag kan je maximaal 2 4K-monitors aan een Thunderbolt-aansluiting koppelen. De maximale verversingssnelheid van die monitoren ligt dan op 60 Hz. Met Thunderbolt 5 worden dat drie 4K-monitoren aan een maximale verversingsnelheid van 144 Hz. Je kan echter ook twee 8K-monitoren aansluiten. Ook SSD’s en externe grafische kaarten profiteren van de toegenomen bandbreedte.

© Intel

Beschikbaarheid

Toestellen die gebruik kunnen maken van Thunderbolt 5 zullen vanaf 2024 beschikbaar zijn. Niet alle toestellen zullen zomaar de nieuwe standaard ondersteunen. Intel ontwikkelde namelijk een speciale Thunderbolt 5-controller die nodig is om met de standaard te kunnen werken. Laptops, docks en andere accessoires met zo’n chip kunnen met Thunderbolt 5 werken.

Uitgelicht artikel Intel Intel verandert naamgeving van processors

Heb je enkel Thunderbolt 4-apparatuur? Thunderbolt 5 en 4 kunnen gewoon door elkaar gebruikt worden, al zal je snelheid dan wel afhangen van de traagste schakel. Je Thunderbolt 4-dock kan je gewoon blijven gebruiken als je een laptop koopt met Thunderbolt 5-ondersteuning, al zal je dan wel niet kunnen profiteren van alle voordelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business