Nieuws

Apple lost stralingsprobleem iPhone 12 op met software-update

Ecosia iOS 14.3 iPhone 12 Pro
Vorige week geraakte bekend dat de iPhone 12 een stralingsprobleem zou hebben. Apple komt nu met een update die alles oplost.

Vorige week wist Apple tweemaal het nieuws te halen: één keer omdat de nieuwe iPhone 15-reeks uitbracht, maar ook omdat de iPhone 12 Europese stralingsnormen ver overschrijdt. De Fransen, die ontdekten dat iPhone 12-modellen te veel straling uitstoten, verboden daarom de verkoop van de telefoon.

De bal kwam aan het rollen toen de Franse waakhond ANFR zijn metingen van de stralingswaarden op de iPhone 12 bekendmaakte. In de hele Europese Unie mogen toestellen, wanneer je ze in je hand hebt, maximaal 4 watt straling per kilogram lichaamsgewicht in je lichaam afzetten. Voor toestellen in je broekzak ligt de specific absorption rate (SAR) nog lager, op 2 watt per kilogram. De iPhone 12 tikte ecter af op 5,54 W/kg.

Dus: het toestel mag niet meer verkocht worden. Apple kreeg twee weken om het stralingsprobleem op te lossen, anders zou het ook al verkochte iPhone 12-modellen moeten terugroepen. Dat ziet de iPhone-fabrikant, die het probleem betwistte maar inmiddels wel op zoek ging naar een oplossing, niet zitten. Daarom wordt er een software-update verstuurd die de stralingswaarden van de telefoons opnieuw naar beneden moet halen.

Enkel in Frankrijk

Die update is momenteel wel alleen voor Frankrijk. Andere Europese landen, waaronder België, hebben intussen onderzoeken ingesteld naar het smartphonemodel uit 2020. Een verbod of terugtrekking in België is niet nodig. “De eerste meetresultaten zijn gerustellend,” zegt Belgisch staatssectetaris voor Digitalisering Mathieu Michel daarover. Desalniettemin wordt gevraagd om de software-update voor Franse telefoons ook hier toe te passen.

De iPhone 12 wordt niet meer door Apple zelf verkocht – de oudste iPhones die je nu nog bij het merk kan krijgen zijn de iPhone 13 en de iPhone SE. Heel wat verkopers hebben echter nog een voorraad iPhone 12-telefoons liggen. Beslis je nu om er zo één in huis te halen? Dan kan dat met een gerust hart – over straling hoef je je alvast geen zorgen te maken.

Uitgelicht artikel iPhone 12 iPhone 12 overschrijdt stralingsnormen, Frankrijk staakt verkoop
appleeufrankrijkgezondheidiosiPhone 12sar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals