Nieuws

Eerste detail Google Pixel 9-serie is bekend

Google Pixel 9 chipset
© Unsplash/Amjith S
Google's Pixel 9-serie maakt naar verluidt gebruik van de Tensor G4-chipset. Verwacht wordt dat die chipset grotendeels gelijk is aan de Tensor G3, stelt Android Authority.

Google stapte met de Pixel 6-serie over op zijn eigen, in-house ontwikkelde Tensor-chipsets. Voor de Pixel 8 en Pixel 8 Pro maakt de zoekgigant gebruik van de derde generatie Tensor – de Tensor G3. Volgend jaar staat alweer de vierde generatie aan de startlijn, meldt de publicatie. Daarbij worden ook meteen de verwachtingen voor de vierde generatie Tensor getemperd. Insiders meldde tegenover de publicatie dat de Tensor G4 ‘een beperkte upgrade’ met zich meebrengt.

Opgefriste G3-chipset?

Er wordt gesproken over een doorontwikkelde Tensor G3. Dit blijkt ook meteen uit de codenaam die de G4 meekreeg: Zuma Pro, terwijl de Tensor G3 codenaam ‘Zuma’ droeg. Verder ontwikkelt Google de G4 op een vergelijkbaar ontwikkelbord, de ‘Ripcurrent 24’, een opvolger van ‘Ripcurrent’ die met de G3 werd ingezet. Geheel nieuw is dit principe alvast niet voor de zoekgigant. Zowel de Tensor G1 als Tensor G2 maken gebruik van ARM’s Cortex-X1- en Cortex-A55-rekeneenheden. Pas met de G3 is het gehele processorontwerp vernieuwd.

Hoe dit exact uitpakt op de Tensor G4 is nog onzeker. Op de Tensor G3 worden alvast nieuwe ARM-ontwerpen ingezet, waaronder de krachtige Cortex-X3, Cortex-A715 en Cortex-A510. Mogelijk blijft die opstelling dus (grotendeels) intact met de chipset van Google’s Pixel 9-serie. Vooralsnog kunnen we dat echter niet met zekerheid stellen.

Uitgelicht artikel pixel 8 Google teaset Pixel 8 nu officieel in aanloop naar iPhone-event

Google Tensor G5

Wat wel met enige zekerheid vastgesteld kan worden, is dat de Tensor G4 nog ontwikkeld wordt in samenwerking met Samsung. Samsungs Semiconductor-divisie staat al sinds de eerste Tensor in voor het ontwerp en de productie van de Tensor-chipset. Het gros van het ontwerp komt overeen met Samsungs Exynos-chips voor de Galaxy S-serie. Ter aanvulling levert Google wel zelf de Titan M-beveiligingschip en extra hardware voor AI- en cameraverwerking.

Pas met de Tensor G5 staat dit te veranderen. Vanaf die generatie wil de zoekgigant de ontwerpfase volledig in-house laten verlopen. TSMC zou daarbij worden ingeschakeld voor de productie van Tensor-chips. Wanneer de G5 ons toekomt? Waarschijnlijk pas met de Google Pixel 10-serie, die voor 2025 op de planning staat.

google pixelgoogle pixel 9mobieltensor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen