Nieuws

ASUS: Samsung misbruikt onze 4G en 5G-patenten

Samsung
© Unsplash
ASUS heeft Samsung aangeklaagd voor het ‘misbruiken van zijn 4G en 5G-patenten’. De Zuid-Koreanen sloten vooralsnog geen licentiedeal met ASUS.

ASUS stelt dat Samsung het patent zo recent als op de Galaxy Z Flip 5 heeft misbruikt. Volgens berichtgeving van DigiTimes heeft ASUS in eerste instantie gepoogd een onderlinge overeenkomst te sluiten met Samsung. Nadat die onderhandelingen op niets uitliepen, volgt nu een rechtszaak in de VS.

Met die rechtszaak wordt alsnog een poging gewaagd om Samsung tot een vergoeding te dwingen. Over de exacte invulling van het misbruikte patent is vrij weinig bekend. Volgens ASUS gaat het om het in de VS geregistreerde patent ‘U.S. Patent No. 10,187,878’. Volgens de patentbeschrijving kan de omsloten technologie ‘transmissie verbeteren’ op draadloze communicatiesystemen.

‘Standaard essentieel patent’

RPX Insight omschrijft het als een ‘standaard essentieel patent’. Dit betekent ook meteen dat we mogelijk enkele jaren op een gerechtelijke uitspraak moeten wachten. Zulke patentzaken hebben vaak een langere looptijd. Na een uitspraak kunnen beide partijen bovendien in beroep; ook wordt tijdens zo’n rechtszaak vaak gepoogd er alsnog onderling uit te komen.

Lukt het ASUS en Samsung niet om er onderling uit te komen? Dan is het aan de rechter om de patentschending te beoordelen. Valt het in het voordeel van ASUS, dan moet Samsung ofwel tot betaling overgaan, of zijn telefoons uit de verkoop halen.

Rechtszaken tegen ASUS

Dat juist ASUS nu een patentzaak begint is frappant. Het Taiwanese bedrijf stond zelf meermaals in de schijnwerpers voor het overtreden van patenten voor smartphones. Het bedrijf mocht hierdoor zelfs geen telefoons meer verkopen in verschillende Europese landen. Dit geldt ook in België. Voor Zenfone en ROG-toestellen kan je momenteel enkel terecht bij ASUS’ eigen webwinkel of websites die de toestellen ‘grijs’ hebben geïmporteerd.

Voor de fabrikant leveren de patenten van de mobiele tak ook vooral extra inkomsten op. Door de patentbeperkingen is ASUS’ invloed op de smartphonemarkt de voorbije jaren vrijwel weggevaagd. Recent dook zelfs nog het gerucht op dat de fabrikant volledig zou willen stoppen met de Zenfone-serie. Kort daarop ontkende de fabrikant het einde van die telefoonreeks.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business