Nieuws

Epic Games ontslaat 16% van werknemers, verkoopt Bandcamp

© Unsplash / Vlad Gorshkov
Epic Games zit in moeilijke papieren. Om de balans op punt te houden, moet het bedrijf ontslagen doorvoeren.

Bij Epic Games, de ontwikkelaar achter de succesvolle game Fortnite, gaat 16 percent van alle banen op de schop. Volgens een open brief die Epic Games-CEO Tim Sweeney uitstuurde, zou een onevenwicht in de uitgaven en inkomsten aan de basis van de ontslagen liggen: “we geven al een tijd meer uit dan we verdienen”, zegt de topman daarover. De enige manier om de uitgaven weer op balans te krijgen, is door te schrappen in de (personeels)uitgaven.

Epic Games stuurt daardoor 830 mensen de laan uit. Wie ontslagen wordt, heeft recht op een ontslagpakket. Daarin zit het basisloon voor 6 maanden, samen met gezondheidszorg.

Epic haalt de riem aan

Epic-CEO Sweeney haalt aan dat er al langer gesnoeid werd in de uitgaven: het bedrijf neemt al een tijd geen nieuwe werkkrachten meer aan en geeft minder uit aan marketing en evenementen. Wel blijft Epic investeren in de Metaverse. Hoewel die ‘digitale leefwereld’ nog altijd in zijn kinderschoenen staat, wil Epic ervoor zorgen dat hun games er kunnen bestaan. Meer dan dat: Epic wil een van de leiders worden als het om de Metaverse gaat.

Daar zijn ze voorlopig wel naar onderweg: Fortnite is een van de meest populaire metaverse-ervaringen die je vandaag al kan opdoen. De game wint daarbij, ook nu nog, steeds aan populariteit. Sweeney moet er wel een kanttekening bij maken: de financiële situatie ziet er nu helemaal anders uit dan voorheen. Fortnite wordt nu voornamelijk gedragen door creators, waardoor de game minder geld in het laatje brengt dan vroeger.

Bandcamp

Epic doet ook Bandcamp van de hand: het muziekplatform zal verkocht worden aan Songtradr. Songtradr maakt het mogelijk om muziek te licentiëren, terwijl Bandcamp eerder een marktplaats is waar artiesten en labels hun muziek rechtstreeks aan hun publiek kunnen verkopen.

De overname moet Bandcamp, dat momenteel zo’n 5 miljoen gebruikers kent, verder helpen groeien. Epic zal wel blijven samenwerken met Bandcamp. Zo zal Songtradr het mogelijk maken om muziek te laten licentiëren door Epic, waarna de spelontwikkelaar er gebruik van zou kunnen maken. De samenwerking tussen Bandcamp en Fortnite Radio, die er vandaag al is, blijft bovendien ook overeind.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business