Nieuws

iPhone 15-serie ondervindt speakerproblemen

iOS 17.5
© Apple
Apple's iPhone 15-serie lijkt last te hebben van speakerproblemen. Zodra het volume de 80 procent overschrijdt, zouden de speakers een ratelend geluid maken.

Dat beweert influencer Miles Above Tech in een video op TikTok, die het probleem ervaarde op zijn iPhone 15 Pro Max. Hierop besloot de influencer een garantieverzoek in te dienen bij Apple, dat tot tweemaal toe zijn Pro Max verving. Soelaas bood dit niet: ook op de nieuwe exemplaren had de influencer last van het ratelende geluid. Betekent dit meteen dat alle iPhone 15-modellen met dit probleem zitten? Dat zou Miles Above Tech eveneens hebben onderzocht.

Tijdens een bezoek aan de Apple Store besloot hij alle aanwezige iPhone 15-modellen te testen. Tot zijn verbazing was het probleem op alle exemplaren aanwezig. Met andere woorden: het geratel is, voor zover gekend, niet beperkt tot de Pro-lijn. Of dit problemen wereldwijd speelt, blijft lastig vast te stellen. We hebben de ervaringen van de influencer ook niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 iPhone 15 Pro Max bezwijkt onder druk

Hoog speakervermogen

Momenteel is ook niet bekend waardoor de speakerproblemen worden veroorzaakt. Wel lijkt vast te staan dat het ratelende geluid van de earpiece-speaker komt (lees: de speaker boven je scherm). Die speaker werkt in tandem met de luidspreker onderaan om een stereogeluidsweergave mogelijk te maken. Vaak zijn zulke luidsprekers wel fors smaller én minder krachtig. Juist dat laatste zorgt soms voor de nodige problemen. Fabrikanten voeren soms het volume van de earpiece-speaker dusdanig op, om het volume van beide kanalen gelijk te stellen, dat het membraam begint te klapperen.

Of dat ook speelt op Apple’s iPhone 15-serie? Voorlopig kunnen we daar enkel over speculeren. De kans dat je er écht last van krijgt is overigens wel klein. Het volume blijft immers vaak ver onder de 80 procent. Mocht het vermogen van de speaker te hoog staan, dan kan Apple dit mogelijk via een iOS-update oplossen.

Rommelige lancering

De lancering van de iPhone 15-serie gaat alvast niet van een leien dakje. Eerst raakte bekend dat de Pro-modellen kunnen oververhitten. Daarna kwam naar buiten dat de NFC-chips kapot kunnen gaan als de iPhones op draadloze lader in een BMW liggen. Ook lijkt de bedrade CarPlay-verbinding via USB-A niet altijd soepel te verlopen.

Vooralsnog heeft de fabrikant zich nog niet uitgelaten over de speakerproblemen, noch over de NFC- en CarPlay-perikelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business