Nieuws

Draadloos opladen sloopt NFC-chip iPhone 15

iPhone 15 Pro blauw
© Unsplash/Sophia Stark
Draadloos laden lijkt in sommige gevallen de NFC-chip van de iPhone 15-serie te slopen. Opvallend is dat het voorval zich specifiek voordoet in wagens van BMW.

Onduidelijk is wat er zich exact voordoet. Nadat gebruikers hun iPhone 15 in een BMW aan de lader leggen, lijkt de NFC-chip de geest te geven. Dit staat te lezen op MacRumors, die diverse meldingen op zijn forum en X aanhaalt. Volgens gebruikers die de problemen ervaren schoot hun iPhone 15 na een oplaadbeurt in de ‘data recovery’-modus. Na een herstart lijkt de NFC-chip het plots te begeven: bij het instellen van Apple Pay krijgen ze een foutmelding te zien. Over de oorzaak van de foutmelding geeft de melding geen details – gedacht wordt dus aan problemen met de NFC-chip.

Apple lijkt dit vermoeden te delen, en verving reeds iPhone 15-toestellen van gebruikers die met de melding te maken kregen. Ze kunnen hun toestel daarna echter niet probleemloos gebruiken. Ook de toestellen die Apple ter vervanging aanbiedt zijn geaffecteerd en gaan dus kapot als gebruikers ze op draadloze laders van een BMW plaatsen.

Vooralsnog ontving de publicatie enkel meldingen van gebruikers met een iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Dit wekt het vermoeden dat enkel de Pro-modellen zijn getroffen. Toch lijkt dit ons niet direct logisch: alle iPhone 15-modellen gebruiken immers dezelfde modem. Enkel de chipsets – A16 Bionic (15 en 15 Plus) en A17 Pro (15 Pro en 15 Pro Max) – verschillen.

Problemen met BMW’s

We kunnen voorlopig ook enkel speculeren over de exacte oorzaak. Wel lijkt het vast te staan dat de problemen exclusief spelen bij BMW’s. Of alle wagens van het merk de problemen veroorzaken? Dat is weer een geheel andere kwestie. De kwestie met de draadloze lader lijkt alvast niet exclusief aan één BMW modeltype- of jaar.

Intussen is dit niet het enige probleem dat de iPhone 15-serie heeft met wagens. MacRumors wist eerder te melden dat de smartphones zich niet altijd met CarPlay laten verbinden. Er lijkt daarbij wel consensus te bestaan over het probleem: USB-A. Wagens met USB-C-aansluitingen zouden wel steeds moeiteloos verbinden met de iPhone 15-serie. Pas als USB-A-kabels en dito poorten in het spel komen, raken de smartphones de kluts kwijt.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 Apple reageert op hitteproblemen iPhone 15 Pro

Frappant is dat sommige kabels met USB-A wel gewoon lijken te werken. Of het te maken heeft met de USB-standaard van de kabels, een bug op de iPhones of juist de wagens: Joost mag het weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business