Nieuws

Belgische politie: gebruik KeePass als wachtwoordmanager

Beveiliging wachtwoordmanager
© Unsplash/Towfiqu
De federale politie heeft maandag een blogpost gepubliceerd over de noodzaak van het beveiligen van je wachtwoorden. Een wachtwoordmanager is hiervoor noodzakelijk.

“Niets vervangt back-ups en een sterk wachtwoord”, opent de federale politie zijn nieuwsbericht. Het belang van back-ups komt met name voort uit de gevaren voor ransomware. Daarbij wordt de data van bedrijven gegijzeld. Pas als bedrijven het geldbedrag (de ransom) betalen krijgen ze weer toegang tot hun data. Echter, niet alle criminelen houden zich aan die belofte, blijkt uit onderzoek van de Europese Unie. 29 procent van de getroffen organisaties krijgen hun data niet terug na zo’n aanval.

Hoewel ransomware ook consumenten treft, richten criminelen zich steevast op bedrijven. Die zijn ook vaker bereid om het gevraagde bedrag te betalen. Nochtans betekent dit niet dat consumenten gevrijwaard zijn van het maken van back-ups. Zelfs al is de kans klein: ook zij kunnen het slachtoffer worden van ransomware.

Uitgelicht artikel Beste wachtwoordmanagers De beste wachtwoordmanagers in 2023

Vandaar dat de federale politie consumenten en bedrijven adviseert waakzaam te blijven. Denk ook steeds vooruit en zorg daarmee dus continu voor back-ups van belangrijke bestanden.

Maak een sterk wachtwoord

Verder licht de politie nog eens de eisen van een sterk wachtwoord toe. Dit doet het inzake het 10-jarige bestaan van de Europese maand van de cyberveiligheid. Centraal staat dat een wachtwoord uit minstens 12 tekens moet bestaan, kleine letters en hoofdletter bevat en minstens één speciaal symbool bevat (#, ?, !, @, etc.). Let er ook op dat je voor elke onlinedienst een ander wachtwoord gebruikt.

Vermoed je dat je wachtwoord is uitgelekt? Stel dan meteen een nieuw wachtwoord in en gebruik het oude wachtwoord ook niet opnieuw. Deel je wachtwoord tot slot nooit via e-mail, sms, sociale media of telefoon. Gebruik daarbij als stelregel: vul enkel je wachtwoord in op de website van een dienst. Bedrijven zullen nooit via een andere weg naar je inloggegevens vragen.

Gebruik KeePass

Eens je je wachtwoorden niet meer kan onthouden, is een wachtwoordmanager aan te raden. Via een wachtwoordmanager kan je je wachtwoorden veilig (digitaal) opslaan. De federale politie raadt het gebruik van KeePass aan. Dat is een gratis wachtwoordmanager die beschikbaar is op alle grote besturingssystemen. Je kan de KeePass-wachtwoordkluis zelfs op een eigen server zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business