Nieuws

Cyberaanval treft Belgische overheidswebsites, stilaan weer online

cyberaanval
© iStock / OlyaSolodenko
Een cyberaanval hield de websites van de premier, de Kamer en de Senaat een tijdlang offline. Het probleem lijkt stilaan opgelost te zijn.

Verschillende websites van de Belgische overheid zijn sinds woensdagavond het doelwit van een cyberaanval. Onder meer de websites van de premier, de Kamer en de Senaat gingen daardoor een tijdlang uit de lucht.

Om de websites te raken werd gebruikt gemaakt van een zogenaamde Distributed Denial of Service-aanval, ook wel gekend als DDoS. Met zo’n aanval worden massa’s verzoeken naar de servers achter de websites gestuurd. Al die “valse” verzoeken zorgen ervoor dat échte verzoeken, van mensen die naar de website willen surfen, niet meer tot bij de server geraken. Bij dat type aanval worden doorgaans geen gegevens ontvreemd. Het is echt de bedoeling om verkeer naar de websites onmogelijk te maken en onlinediensten lam te leggen.

Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) zegt dat de aanval waarschijnlijk van pro-Russische hackers afkomstig is. Het zou gaan om een reactie op de steun die België aan Oekraïne wil geven – eerder deze week raakte bekend dat ons land tegen 2025 zou voorzien in F-16’s. De Bruycker signaleert aan VRTNWS dat er op het dark web verschillende posts verwijzen naar het bezoek van Zelenski aan Brussel en de militaire steun die ons land aan Oekraïne beloofde.

De cyberaanval zou voorlopig voort blijven duren en blijkt moeilijk af te wenden. Inmiddels zijn de websites van de premier, de Kamer en de Senaat wel weer bereikbaar. De cyberaanval lijkt dus op z’n einde te lopen.

Uitgelicht artikel een cyberaanval trof woensdag het Europees Parlement Pro-Russische cyberaanval treft Europees Parlement

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business