Nieuws

Google Play Store krijgt klevende zoekbalk

Play Store
© Unsplash/Mika Baumeister
Google test momenteel een klevende zoekbalk voor zijn Play Store. Hierdoor kunnen gebruikers op eender welk moment zoekopdrachten uitvoeren, lijkt het idee.

Wie regelmatig door de startpagina van de Play Store scrolt, kent het probleem: steeds als je naar beneden scrolt, verdwijnt de zoekbalk. Geruchtenmaker AssembleDebug meldt via Telegram dat er een oplossing in de maak is. Vooralsnog wordt de oplossing -een klevende zoekbalk- intern getest.

Zoals de naam doet vermoeden gaat het om een zoekbalk die bovenaan is vastgepind. Het maakt zo niet uit of je naar onderen veegt: de zoekbalk blijft immers steeds zichtbaar. Overigens is niet alleen de zoekbalk steeds zichtbaar; het gaat om de gehele ‘action bar’ die zichtbaar blijft. Via die balk kan je ook met een veegactie tussen accounts wisselen en Play Store-meldingen bekijken.

Uitgelicht artikel Play Store apps delen Zo deel je Play Store-apps op Android

Vooralsnog is de wijziging wel afgeschermd. Enkel gebruikers met roottoegang en GappsMods – een tool die je opties vroegtijdig laat inschakelen – kunnen de benodigde flag activeren. In de Play Store-code staat die flag aangegeven als ‘SearchHome__enable_search_home’.

Nieuwe donkere modus

Het is zeker niet de eerste (noch laatste) keer dat Google achter de schermen werkt aan wijzigingen voor de Play Store. Recent nog introduceerde de zoekgigant een vernieuwde donkere modus. In die modus komen AMOLED-schermen beter tot hun recht door nieuwe, verduisterde grijstinten.

Opslagruimte besparen

Ook werkte het maandenlang aan de mogelijkheid om apps te archiveren. Eerst kwam de optie voor gebruikers met weinig opslaggeheugen beschikbaar. Recent is de uitrol uitgebreid naar alle Android-telefoons met de Play Store. De functie archiveert apps die lang niet worden gebruikt en bespaart zo op opslaggeheugen.

Of en wanneer Google de klevende zoekbalk breder uitrolt, blijft koffiedik kijken. Regelmatig worden functies getest die nooit de eindgebruiker bereiken. Geldt dat hier ook? Niemand die het weet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business